Verdidebatt

KrFU trenger en realitetssjekk

KrFU har tydeligvis lært veldig lite av 2020 og viktigheten av selvforsyning og nasjonal beredskap.

Ibrahim Ali


Medlem Internasjonalt Utvalg, Senterungdommen

Magnus Killingland fra KrFU skriver i Vårt Land om debatten rundt vaksine mot Covid-19 i partilederdebatten i august i år. Her rettes det anklager mot Trygve Slagsvold Vedum for å fremme en «Norge først» mentalitet, som Killingland hevder kan være «dødelig». Dette er feilaktige påstander som ikke hører til i virkeligheten.

Se på hva som faktisk ble sagt

Først og fremst så er det ingen tvil om at vi lever i en pandemi som rammer det internasjonale samfunnet, og Senterpartiet er ikke imot et internasjonalt samarbeid for å utvikle vaksiner eller støtte fattigere land i kampen mot viruset. Debatten handlet derimot om hvordan norske folkevalgte vil forholde seg til fordelingen av vaksinen. Her følger det en stor forpliktelse til regjeringen som representerer Norge internasjonalt.

Så må vi se på hva som faktisk ble sagt. Trygve Slagsvold Vedum sa aldri at Norge må sikre seg vaksinen først, på bekostning av verdens fattigste. Det Trygve sa, var at det er regjeringen sin rolle å sikre den norske befolkningen en vaksine. Mener virkelig Killingland at det er «egoistisk nasjonalisme» at en norsk regjering forsøker å sikre Norge en vaksine? Dette er faktisk et ansvar som hviler på de folkevalgte, og andre land vil naturligvis gå inn med den hensikt å ivareta sine egne borgere.

LES OGSÅ: Norge med i nytt vaksinesamarbeid – skal sikre tilgang til flere vaksiner mot koronaviruset

Har lært veldig lite av 2020

Norge ble for alvor satt på prøve når denne pandemien slo til, og vi måtte forholde oss til land som plutselig skulle stanse handel for å ivareta sine egne interesser. Det ble kamp om smittevernutstyr hvor USA blant annet kapret smittevernutstyr fra andre land, og Polen nektet å utlevere desinfeksjonsmiddel til Norge.

Pandemien har vist oss at medisin og smittevernberedskapen under den sittende regjeringen har vært nærmest ikkeeksisterende. Vi i Senterungdommen mener at det er viktig at personer i risikogrupper og dem med sentrale roller som helsepersonell og politi får tilgang til en vaksine, på tross av at de jobber i Norge. Vi mener at det er ekte nestekjærlighet å jobbe for å sikre disse menneskene den tryggheten. KrFU trenger en realitetsjekk for de har tydeligvis lært veldig lite av 2020, samt viktigheten av selvforsyning og nasjonal beredskap.

Beklagelige kutt fra KrF

Det er dessuten beklagelig at KrF vil kutte i nødhjelp, humanitær bistand, fred og forsoning, før de skal forhandle med Frp som vil kutte enda mer i bistand. Senterpartiet satser mer på bistand i sitt programutkast, noe vi i Senterungdommen er fornøyde med.

LES MER:

Dag Inge Ulstein: Ingen er trygge før alle er trygge

Koronapandemien bør være en oppvekker for at vi trenger et nytt system

WHO-sjefen til Vårt Land: – Skillet mellom stormaktene skaper sprekker som viruset utnytter

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt