Verdidebatt

Satanisme er i vekst blant unge høyreradikale

Selv om Order of Nine Angles virker som noe tatt ut av 80-tallets satanismepanikk, har den blitt en viktig del av dagens høyreekstreme landskap. Nå vil mange plassere gruppen på den britiske terrorlisten.

John Færseth, forfatter

For omtrent en måned siden ble en amerikansk soldat arrestert og tiltalt for å ha vært med å planlegge drap på andre soldater og andre borgere, samt for å ha hjulpet terrorister. 22 år gamle Ethan Melzer fra Kentucky skal ifølge tiltalen ha delt informasjon om hærenheten han tilhørte med et nynazistisk nettverk og en person som hevdet å være tilknyttet al-Qaida, i håp om at informasjonen ville finne veien til jihadister som ville bruke den til å iverksette et blodig angrep på enheten som var i ferd med å overføres til Tyrkia.

Arrestasjonen av Melzer føyer seg inn i en rekke av episoder de siste årene der amerikansk militærpersonell har vist seg å ha tilknytninger til høyreekstreme miljøer og til miljøer som jobber for å utløse det som kalles «the Boogaloo», det vil si en rasekrig, en oppfølger til den første borgerkrigen, som skal få det nåværende samfunnet til å kollapse.

• LES OGSÅ: Thor Steinhovden: – Ny terrortrussel i USA brer om seg

Satanisme gjenoppblomstrer

Melzer hadde også sendt informasjon til en av de mest selsomme og skremmende grupperingene i dagens religiøse og politiske landskap, The Order of Nine Angles, eller O9A som det gjerne forkortes.

Om man som utenforstående kommer over en artikkel om O9A kan det hele virke som tatt ut av en kristenfundamentalistisk bok om satanisme, av den typen som ble utgitt under «satanpanikkene» på 1980-tallet. Selv om det er vanskelig å skille fakta fra synsing og teorier, og ingen medlemmer faktisk har blitt dømt for menneskeofringene gruppen sies å forfekte, er det liten tvil om at ledende medlemmer av O9A siden begynnelsen på 1970-tallet har pleid kontakt med diverse ekstreme organisasjoner.

Mens det er vanskelig å si hvor mange de er, har de ifølge det antiekstremistiske nettstedet Hope Not Hate avdelinger i Europa, New Zealand og USA.

Nazist og jihadist

O9A setter i likhet med andre moderne satanister individet i sentrum, og oppfordrer tilhengerne til å dyrke seg selv som guddommelige og som frie til å tenke, føle og gjøre hva de vil. I motsetning til mer kjente grupper som Anton LaVeys Church of Satan, som er ateister og utelukkende betrakter Satan som et symbol på opprør og på menneskets drifter, tror O9A på en åndelig verden i tillegg til den materielle, og på Satan som et reelt eksisterende vesen. Et av målene er å sikre personlig overlevelse etter døden ved hjelp av en rekke øvelser.

Grunnleggeren David Myatt, som ofte har brukt pseudonymet Anton Long, er i dag i 60-årene og har blant annet bakgrunn som medlem i den nynazistiske organisasjonen Combat 18 og som jihadist og forsvarer av selvmordsangrep. Samtidig er han vel bevandret i antikken, gresk filosofi og skal beherske både klassisk gresk, latin og arabisk.

Sort, galaktisk imperium av solmennesker

Et annet mål for O9A er å få dagens verden, som betraktes som dominert av «mageiske» eller «nasareiske», det vil si jødiske og jødisk-kristne, verdier til å kollapse fullstendig, slik at en ny verden og en ny type mennesker kan reise seg fra ruinene. Denne mennesketypen, som kalles homo sol eller solmennesker, skal deretter bestrebe seg på å utforske og kolonisere solsystemet og resten av galaksen og på sikt grunnlegge det man kaller «et sort, galaktisk imperium».

For at dette skal bli en realitet, oppfordres tilhengerne til å støtte alle handlinger og bevegelser som kan bidra til en slik kollaps. Enkelte medlemmer har også tatt til orde for å «tynne ut» menneskeheten, og sammenligner dette med dyreforsøk i en god saks tjeneste.

• LES OGSÅ: Satan satt på sidelinjen i norsk svartmetall

Måneder med innlevelse i ekstremistiske miljø

Det O9A antagelig er mest kjent for, er bruken av såkalte «innsiktsroller» der tilhengerne blir oppfordret til å gå inn i en bevegelse eller tradisjon for en lengre periode, ikke bare som rollespill eller infiltrasjon, men for å tilegne seg personlig førstehåndskunnskap om et fremmed tenkesett. Dette kan bety å bli holocaust-benekter, nynazist eller terrorist, men kan også innebære å konvertere til ortodoks islam og reise på pilegrimsreise til Mekka, gå i kloster eller legge ut på en lang sykkeltur på det amerikanske kontinentet.

Myatt selv har derfor de siste tiårene både vært både profilert nynazist, radikal islamist, kristen munk, oversetter av gresk litteratur og tilbaketrukket mystiker som forkynner det han kaller «the numinous path», der empati, personlig ære og ydmykhet er sentrale verdier.

Andre øvelser det oppfordres til å utforske inkluderer å delta i gatevold, lede en forbryterbande, leve alene i naturen for en lengre periode og avanserte brettspill som skal utvikle evnen til «ikke-kausal tenkning».

Samme tankegang som Manshaus

Når Order of Nine Angles har fått økt oppmerksomhet de siste par årene, henger det sammen med ødeleggelsesbudskapet som tilsynelatende passer perfekt inn i nye trender blant yngre høyreekstremister. I takt med at «alt-right»-filosofien om å overta samfunnet innenfra i stor grad har kollapset, har en del av disse omfavnet en kompromissløs og nihilistisk ideologi der målet, akkurat som for O9A, er å få systemet til å kollapse fullstendig.

Denne tankegangen finnes blant annet hos «Boogaloo Bois» som deltar i opptøyene i USA i håp om å utløse en rasekrig, og hos den norske drapsmannen Philip Manshaus. For å oppnå dette skal man støtte alle ytterliggående bevegelser fra venstre til høyre.

Satanisme på terrorlisten

De siste årene har det vært flere overlappinger mellom Order of Nine Angles og ekstreme nynazistgrupper som Atomwaffen Division. Materiale fra O9A har blitt spredt på terrorforumet Iron March, og via kommunikasjonsappen Telegram, og flere terrorsiktede høyreekstremister har vært involvert i O9A eller hatt O9A-materiale liggende, i noen tilfeller sammen med overgrepsbilder av mindreårige.

For litt over to år siden ble til og med David Myatt, som lenge har hevdet å ha trukket seg tilbake både fra satanisme og politikk, observert på den høyreekstreme og antisemittiske konferansen Scandza Forum i København. Britiske antirasister har derfor tatt til orde for å få gruppen satt på terrorlisten og forbudt i Storbritannia.

Order of Nine Angles kan virke som noe tatt ut av 80-tallets satanismepanikker. At de nå er i nyhetene og i vekst blant unge radikale, sier en god del om tiden vi lever i.

LES MER:

Naken, korpulent og smilende djevel skal trekke turister til byen. «Å opphøye ondskap», sier kritikerne

Hedningsamfunnet 50 år: – De har spilt en sentral rolle i å gjøre kristne mer tolerante for kritikk

Mener halloween er satanistisk feiring hvor barn ofres: – Ekstremt bekymringsfullt av Korsets Seier å trykke dette

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt