Kirke

'Ekstremt bekymringsfullt at dette trykkes'

Et leserinnlegg i pinseavisen Korsets Seier påstår at Halloween er en satanistisk feiring av telekommunikasjonsdemonen «Hallo» og en dag der satanister ofrer og misbruker barn. Nå får avisen kritikk for å publisere tilbakeviste konspirasjonsteorier.

– Det er ekstremt bekymringsfullt at Korsets Seier trykker dette. Disse konspirasjonsteoriene har hatt fryktelige konsekvenser og ført til en lang rekke med justismord, ødelagte mennesker og familier, sier Didrik Søderlind, rådgiver i Human-Etisk Forbund.

Bakgrunnen er et leserinnlegg i ukeavisen Korsets Seier, Pinsebevegelsens hovedorgan, som nylig har blitt kjøpt av avisen Dagen.

Artikkelforfatteren, som tilhører en karismatisk frimenighet i Halden, hevder at man i tidligere tider benyttet gresskar som åndelig telekommunikasjonsmetode og at Halloween ble en feiring av demonen «Hallo», som angivelig er telekommunikasjonens kraftkilde og læremester.

Mer alvorlig, mener Søderlind, er det at artikkelforfatteren forteller om et satanistisk ritual der et barn angivelig skal ha blitt seksuelt misbrukt for deretter å bli «ofret til Satan». Videre hevder artikkelforfatteren at «Hvert år ved Halloween er det mange barn som opplever lignende hendelser. (...) Også i Norge».

Finnes ikke

– Dette er undersøkt opp og ned og i mente. Det er ikke noe sånt som finnes, sier Søderlind.

Han forteller at konspirasjonsteorier om satanister som utfører rituelle overgrep og ofringer av mennesker ble særlig populære på 80-tallet i USA.

– En del kristne fikk for seg at satanister holdt på med dette. Påstandene ble grundig undersøkt og etterforsket av både FBI og Scotland Yard, men det var ingenting i dem, forteller Søderlind.

Det bekrefter også religionshistoriker Asbjørn Dyrendal ved NTNU, som tok doktorgrad om amerikansk «satanismepanikk». Han forteller at påstandene forsvant ut av offentligheten etter at de ble tilbakevist av forskning og rettsvesen. Teoriene har imidlertid ført til en rekke justismord, sier Dyrendal.

– Enkelte områder i Afrika har man gått direkte til angrep på folk etter slike anklager. Men også i USA har teoriene bidratt til å ødelegge livet for tusener.

Det er særlig problematisk at teoriene har blitt knyttet sammen med en retning innen traumebehandling som kalles «dissosiasjonsterapi», forteller Dyrendal. Her skal pasienter ha blitt fortalt at rituelle satanistiske overgrep skadet dem i barndommen, men at de senere hadde fortrengt dette. Mange familier har blitt ødelagt av slike anklager, sier han.

– En betydelig andel av fortellingene om satanistiske overgrep så ut til å ha blitt produsert som et resultat av denne terapien, forteller Dyrendal.

Forsvarer publisering

Redaksjonsleder Karl Andreas Jahr i Korsets Seier begrunner publiseringen av innlegget med at avisen vil ha stor takhøyde og bringe en «rik flora av meninger til torgs».

– Jeg mener også at kommentarfelt har en undervurdert betydning. I dette tilfellet har innlegget blitt møtt med saklig kritikk. Korsets Seier er ikke et ekkokammer, og alternativet er at man deler konspirasjonsteorier med likesinnede, sier Jahr.

Han tviler ikke på at Didrik Søderlind har rett når han sier at innlegget inneholder tilbakeviste konspirasjonsteorier.

- Det er ikke alt som skal publiseres. Men noe av bakgrunnen for publiseringen er at forfatteren ikke angriper en spesifikk gruppe. Han nevner ikke satanister ut over en anekdotisk fortelling om en pastor som angivelig skal ha vokst opp i en «satanisk familie». Å dra opp «satanismepanikk» 20-30 år etter sitt høydepunkt virker for meg hysterisk av Søderlind, sier Jahr.

Redaksjonslederen sier han følte seg trygg på at faktafeilene i innlegget ville bli poengtert i kommentarfeltet på nett.

- Det ville de ikke blitt, i hvert fall ikke i offentligheten, om jeg lot være å publisere. Men noen av påstandene er inne i «konspirasjonsland» og jeg kunne bedt forfatteren underbygge dette bedre.

- Mener du at det er kommentarfeltenes oppgave å luke ut faktafeil, og ikke redaktørens?

- Det er redaktørens oppgave, og nettopp derfor måtte jeg vurdere dette. Det var en bevisst redaktørvurdering der jeg i dette konkrete tilfelle mener at sannhet og fakta vil ha bedre vilkår ved publisering.

Jahr forteller at vurderingen kunne blitt en annen, dersom han var klar over at disse konspirasjonsteoriene kan føre til vanskeligheter for enkeltgrupper. Jahr peker også på at innlegget blir fulgt opp av flere journalistiske artikler som gir kritiske innvendinger.

LES OGSÅ: Slik ble Satan ondskapens fyrste

LES OGSÅ: Han brakte pinsevekkelsen til Norge. Mange mente møtene hans var av 'djevelens ånd'

LES OGSÅ: Disse partienes velgere tror mest på spøkelser

---

Korsets Seier

  • Frikirkelig ukeavis og Pinsebevegelsens hovedorgan i Norge.
  • Ble startet av Pinsebevegelsens grunnlegger T.B. Barratt i 1904. Skiftet navn fra Byposten til Korsets Seier i 1910.
  • Frem til i år var Korsets Seier eid av Filadelfiaforlaget, som igjen er eid av menighetene i Pinsebevegelsen. I høst ble det kjent at avisen Dagen har kjøpt Korsets Seier. Dermed blir Dagen-redaktør Vebjørn Selbjekk sjefsredaktør for begge avisene.
  • Kilde: Wikipedia

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke