Nyheter

Protest mot Satan-statue

SEGOVIA: Djevelen fremstilles for snill og smilende, mener klagerne. Skulptøren José Antonio Abella ville bare bidra til turismen i byen.

I den spanske byen Segovia ­bestemte politikere seg for å si ja til en statue som forestiller djevelen. Byens mest kjente landemerke, en romersk akvedukt, ble ifølge en myte bygd på kun én natt – av djevelen selv.

Politikerne ønsker at flere­ ­turister skulle oppdage og ­besøke resten av byen og ikke bare akvedukten, og håpet at en smilende djevel ville gjøre susen.

Men det var det ikke alle som likte. Og nettopp det at han ser snill ut, er en av grunnene til at underskriftskampanjen mot ­statuen har fått over 5.600 ­underskrifter de siste tre månedene. Gruppen som startet kampanjen mener statuen er dypt støtende for katolikker.

LES MER: Spanias mørke historie: De stjålne barna

Ondskap

Den 1,7 meter høye statuen i bronse forestiller en naken, korpulent, småsmilende­ djevel som tar en selfie med ­mobilen. Politikerne vil plassere den 200 meter unna akvedukten, slik at turistene ser mer av byen, som ligger nord for Madrid. ­Ønsket er at turistene vil komme for å ta selfie med statuen.

Den ser ikke spesielt skremmende ut, og det er heller ikke meningen.

I uttalelsen fra motstanderne heter det blant annet at det er støtende, og er «å opphøye ondskap og har ingen plass i byen».

De sier også at i hellig kunst, skal «diabolsk ikonografi» følge et sett med faste regler. Dette for å «garantere den psykologiske, moralske og spirituelle effekten forestillingen om djevelen har på folk.»

LES MER: De Europa ikke ønsker

Djevelske egenskaper

– Djevelske egenskaper er motbydelige og frastøtende, ikke vennlige og forførende, som den dere har dratt fram, heter det i underskriftskampanjen.

– Den er ikke passende for å representere byen, sier Maria ­Esther Lázaro, en av kvinnene bak aksjonen.

I en motkampanje heter det at skulpturen er ikke noe annet enn en karakter fra en legende.

En dommer sa stopp for installasjonsplanene mens han undersøkte om statuen var et angrep på folks religiøse følelser.

Etter et par dager avviste han at det krenker religiøse følelser og at det heller ikke ville føre til at Segovia ville bli et valfarststed for satanister, som noen hevdet.

Claudia de Santos som er rådgiver for kulturminner i byen, sa til avisa El Pais at arbeidet fortsetter, til tross for den «hensynsløse kampanjen».

– Jeg klarer ikke å forstå at dette faktisk skjer i det 21. ­århundre, sa hun til avisa.

Ikke krenket

Skulptøren selv, José Antonio Abella, er svært overrasket over reaksjonene. Til Vårt Land sier han at han ikke i sine villeste fantasier trodde at en skulptur som den han har ­laget, kunne såre noens religiøse følelser. Spesielt i en så stille by som Segovia, sier han. Abella fikk ideen da han ­besøkte Lübeck. Der er det også en ­legende om at djevelen ble lurt til å bygge en kirke.

Kunstneren medgir at han er minst like sjokkert over medieoppmerksomheten. Det har vært henvendelser fra CNN, New York Times, BBC og mange flere. At en vennlig, smilende figur har vekket så stor interesse, skjønner han ikke.

– Dette har ingenting med ­satanisme å gjøre. Han er en vennlig, smilende karikatur av djevelen. Men jeg antar at figuren djevelen fortsatt opptar følelsemessig plass hos oss.

José ­Antonio Abella er egentlig forfatter, og håper mediekjøret snart er over.

Han er opprørt over hvordan sønnen har fått gjennomgå i ­sosiale medier da han ba folk – på en høflig måte – å signere en motkampanje.

Kilder: El Pais, The Guardian, CNN, New York Times

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter