Verdidebatt

For enkel analyse av KrF og bioteknologiloven

Er det KrFs ansvar at bioteknologiloven liberaliseres?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Edel-Marie Haukland, leder i KrFU

Tore Storehaug, stortingsrepresentant Sogn og Fjordane (KrF)

Erik Lunde, sentralstyremedlem i KrF og leder i programkomiteen

Det kan virke som om både Vårt Land-kommentator Berit Aalborg (VL 27.05) og KrFs tidligere generalsekretær, Hilde Frafjord Johnson, (VL 28.05) mener det. Hadde KrF bare tatt andre valg, eller brukt andre ord i debatten, ville ikke Stortinget ha foretatt en så dyptgripende endring i bioteknologiloven, hevder de. Vi mener denne analysen er for enkel, og litt urettferdig mot et KrF som sto samlet i kampen for en bioteknologilov som fremmer et samfunn med plass til alle.

SV endret linje i bioteknologipolitikken

Bioteknologiloven endres fordi det er stort flertall på Stortinget som ønsker en sterk liberalisering. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har lenge ivret for å endre loven som KrFs Dagfinn Høybråten og SVs Ola Gunnar Ballo var arkitektene bak på begynnelsen av 2000-tallet. Denne loven klarte å balansere behovet for å ta i bruk ny teknologi mot hensynet til menneskeverd og et samfunn med plass til alle.

Etter valget i 2005 endret SV linje i bioteknologipolitikken, og det førte umiddelbart til at den rødgrønne regjeringen gjennomførte en rekke liberaliseringer i loven. Prosessen i SV har imidlertid vært lang, og det er ikke mange år siden SV-profiler som Kristin Halvorsen, Marianne Borgen og Kjellbjørg Lunde advarte mot noen av de endringene som skjer nå. Deres argumentasjon mot tidlig fosterdiagnostikk var til forveksling lik den KrF har brukt de siste ukene. Også Høyre har de siste årene endret standpunkt i flere saker som berøres av bioteknologiloven. Venstre har lenge ivret for å endre loven, og Rødt og MDG har også stått for en liberal linje. Ansvaret for at loven nå endres, ligger selvsagt fullt og helt hos de partiene som har arbeidet og stemt for liberaliseringene.

LES OGSÅ: Marte Wexelsen Goksøyr: «Down syndrom ikke er en sykdom. Det er en identitet»

Mange ber oss om å rope høyere

Det er viktig å huske at den regjeringen vi nå sitter i, var førstevalget til hele partiet. Veien dit har vært kronglete, men det var altså en mindretallsregjering bestående av Høyre, KrF og Venstre gikk til valg på ved forrige valg. Uansett hva slags mindretallsregjering KrF hadde blitt en del av, ville man stått overfor et stortingsflertall som ønsket å endre bioteknologiloven.

Vi skal lytte til formaninger om å snakke med «innestemme» og føre debatten på en måte som ikke fører til unødvendig polarisering. KrF har helt sikkert ikke alltid truffet planken, verken før eller nå. Dette er saker som alle i KrF har et stort og ektefølt engasjement rundt, og store engasjement er ikke alltid så lett å målbære ved hvisking. Samtidig er det mange som ber oss om å rope høyere - ikke minst de som opplever at Stortingets endringer berører eget liv, eller noen de er glad i, direkte. Likefullt: Alle som deltar i denne debatten bør tenke over hvordan de snakker om vanskelige spørsmål som bryter på dypt vann og berører menneskers liv.

Bioteknologidebatten er ingen fotballkamp

Vi skulle ønske at formaningene også gikk til de som jubler over endringene i bioteknologiloven. Vi er overrasket over hvor harde ord man blir møtt med når man argumenterer respektfullt og saklig mot endringene i loven. Selv en troverdig stemme som Marte Wexelsen Goksøyr blir forsøkt diskreditert. Vi er skuffet over at ledelsen i Arbeiderpartiet og SV virker å ha et så sterkt behov for å mistenkeliggjøre motivene til de som er imot endringene. Man er ikke kvinnefiendtlig eller «på feil side av historien» bare fordi man er uenig i liberaliseringen.

Politikk kan ofte reduseres til et spill, der det kåres seierherrer og tapere. Men bioteknologidebatten er ingen fotballkamp. Det er ikke KrFs eventuelle mål eller selvmål som er det sentrale. Mer interessant er det å snakke om hvilke samfunnsendringer liberaliseringen av bioteknologiloven vil føre til. Med Stortingets vedtak har vi en stor jobb foran oss for å sikre at ikke Norge får samme utvikling som i Danmark og på Island. Nå må vi i mye sterkere grad stille opp for de som trenger ekstra støtte, og vise i praksis at alle er ønsket, uansett egenskaper. I dette arbeidet vil KrF ta ansvar, og invitere flest mulig med på dugnaden for et samfunn med plass for alle.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt