Verdidebatt

Minneord om Svein Ellingsen

Svein Ellingsens gode venn, teolog og forfatter Eyvind Skeie, minnes salmedikteren i dette minneordet.

Eyvind Skeie.

Vi er mange som har mistet en venn ved Svein Ellingsens bortgang. Noen av oss kjente ham som venn og samtalepartner, andre tilhører den store skare som mottok Sveins vennskap gjennom hans oppmerksomme brevlige kontakt.

Men Svein Ellingsen bygget også vennskap gjennom sine salmer. Det gjorde han gjennom salmeord som tolket våre menneskelige livskår med fortrolig gjenkjennelse.

Ordene hans ble våre egne

Svein gav oss disse ordene, men på forunderlig vis ble de også våre. Mennesker kjente seg sett av Svein gjennom denne salmepoesien. Slik ble han deres fortrolige venn, selv om de ikke kjente ham personlig.

En salmedikter kan neppe oppnå noe større enn at salmene hans blir tatt imot av mennesker på en slik måte. Dette fikk Svein Ellingsen oppleve mens han ennå var i live og kunne glede seg over det.

Skapte et særegent klangrom

Gjennom hele sin salmediktning var Svein Ellingsen trofast mot den menneskelige erfaring. Samtidig var han dypt rotfestet i kirkens liturgi og hengivelse, bønnespråk og salmesang.

Dette skapte et særegent klangrom for det salmespråket han foredlet gjennom alle de årene han fikk utfolde sin skaperevne. Det var et språk med stor følsomhet for menneskelivets spenning og smerte, lengsel og uro.

Likevel er disse salmene båret av en grunnleggende tillit til Guds usynlige nærvær, i troen på Jesu oppstandelse og seier over dødskreftene, formidlet i gudstjenestens hellige handling.

En salmedikter som utfordrer og inspirerer

Den verden vi lever glir aldri ut av horisonten i Svein Ellingsen salmer. De løfter også frem den etiske fordring, enten den aktualiseres for oss på det medmenneskelige plan eller handler om vårt ansvar for naturen og økosystemet.

I så måte er Svein Ellingsen en ytterst moderne og aktuell salmedikter, som fremdeles utfordrer og inspirerer.

Utdannet fra Statens Kunstakademi

Svein Ellingsen var utdannet fra Statens Kunstakademi, men på et visst punkt i sine yngre år slo han fra seg tanken på å gjøre malerkunsten til sin hovedbeskjeftigelse.

Senere tok han opp igjen sitt kunstneriske arbeid som bildende kunstner, men denne ganger ved å male miniatyrer i den spesielle gouacheteknikken.

Mistet mye

Disse bildene, som ofte fremstiller landskaper, bygninger eller skikkelser, er utført med Svein Ellingsens følsomme nøyaktighet for fargeholdning, stemning og detaljer.

De står til salmene hans og sier noe viktig om Sveins kunstnerpersonlighet og temperament. Svein lærte seg også den østlige tradisjonen med å dekorere egg, særlig i forbindelse med påsketiden.

Her fikk han bruk for sine omfattende kunnskaper i kunsthistorie og symbolikk.

Vi har mistet mye når Svein Ellingsen nå er død. Men vi har samtidig fått mye. Gjennom et langt liv har han gitt oss det og det skal følge med oss lenge. Vi bøyer oss i takknemlig ærbødighet for Svein Ellingsens livsverk.

Les mer om Svein Ellingsen:

Salmene hans synges også i våre naboland.

• I Svein Ellingsens salmer blir skrik til bønn.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt