Verdidebatt

La oss hente fram det beste i oss

La oss trøste og trygge hverandre så mye vi kan, og samtidig snakke ærlig om liv og tro og alt som skjer.

Sunniva Gylver, prest nominert - Petter Dass prisen, 2018. Fagerborg Kirke

Sunniva Gylver

Prest

Korona-situasjonen er krevende, på mange ulike vis, og krever en felles dugnad. Kan vi klare å hente fram det beste i oss?

I et globalt perspektiv er vi heldige her i Norge, også i møte med korona. Likevel representerer det en alvorlig trussel for en del av oss, og derfor må vi alle respektere retningslinjene vi får, være solidariske og bidra til å redusere spredning og smittefare så godt vi kan.

De mest utsatte

Dernest er det viktig å huske på de blant oss som er ekstra utsatte på andre måter i denne tiden: De som kjenner sterkere på angsten eller depresjonen. De som blir enda mer ensomme når offentlige møteplasser stenges. De som kjenner seg alene med sorgen ingen lenger har overskudd til å bry seg med. De som forbinder økt tid innenfor hjemmets fire vegger med utrygghet og vold. De som frykter for konkurs, arbeidsledighet, økonomisk knekk. Dessuten de som har planlagt, forberedt og gledet seg til et bryllup, en konfirmasjon, en konsert, en konkurranse denne våren, som må avlyses eller utsettes.

LES OGSÅ: Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein frykter katastrofale følger i fattige land etter koronautbruddet

Vær en venn

Om du er av de heldige blant oss akkurat nå: Smil og møt blikk når du er ute blant folk. Ta en telefon eller send en melding til noen som trenger det litt ekstra. Be en bønn og tenn et lys. Vipps en solid gave til Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon og andre som hjelper der korona bare kommer på toppen av alt annet. Minn deg selv og andre på de store perspektivene. Pust ut. Oppdag kortreiste gleder, utforsk sosiale mediers reelt sosiale potensial, øv på åpen tid. Les, syng, strikk, gå en tur, løp en trapp, spill kabal.

La oss hente fram det beste i oss. La oss motstå fristelsen til å la frykten og egoismen eller likegyldigheten råde. La oss trøste og trygge hverandre så mye vi kan, og samtidig snakke ærlig om liv og tro og alt som skjer. Og når vi igjen snakker om klimaendringer og dertilhørende nødvendige omstillinger: Husk hvor fort endringer kan skje når vi må.

Og tusen, tusen takk til alle som akkurat nå gjør en viktig samfunnsinnsats til beste for oss alle.

LES MER OM VIRUSET:

Vårt Land mener: I en så krevende situasjon, er Norge likevel svært privilegerte

Korona-viruset rammer Kirkemusikkfestivalen: Flere arrangementer avlyst

Gudstjenester avlyses i flere bispedømmer

Syke eldre frykter koronasmitte fra hjemmepleiere

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt