Verdidebatt

Høyres ideologiske konkurs

Det mest skammelige i asyldebatten er at Høyre har glemt egen ideologi i jakt på innvandringskritiske velgere.

Unge Høyre-medlem Andreas Aschim Næsheim(bildet) mener moderpartiet går vekk fra egen ideologi i sin restriktive asylpolitikk.

Andreas Aschim Næsheim

Medlem i Unge Høyre

I Politisk Kvarter 3. mars kalte Høyres innvandringspolitiske talsperson, Ove Trellevik, Tyrkias åpning av grensene for «skammelig». Han ønsker tilsynelatende å halse etter Frp i å ikke tillate asylsøkere adgang til det norske riket. Men det mest skammelige i asylnekt-debatten er at Høyre har glemt sin egen ideologi i jakt på innvandringskritiske velgere.

Å være kritisk til Tyrkias bruk av flyktninger som politisk pressmiddel, er selvfølgelig viktig. Samtidig skal vi ikke glemme hvor ufattelig mange mennesker Frp, og tilsynelatende også Høyre, mener Tyrkia skal klare å ta vare på. Vi snakker om 3,6 millioner syriske flyktninger, eller to av tre som bor i Norge. Det faller på sin egen urimelighet at Tyrkia i lengden kan ta vare på disse menneskene alene.

Asylnekt er nasjonalradikalt

Så hva har det med Høyre og partiets konservative ideologi å gjøre? Er det ikke konservativt å bevare samfunnet mot ukontrollert innvandring? Svaret på det siste er ja. Men det går en grense mellom å være konservativ og nasjonalist.

I 2008 ga en av Høyres sterkeste ideologer, Torbjørn Røe Isaksen, ut boken Høyre om!. En bok som setter ord på Høyres tankemessige grunnlag. Ut fra ideologien arbeidsministeren der fremsetter, kan Høyre og Trellevik lære noe om seg selv.

Å gjøre for gjennomgripende endringer er nemlig ikke konservativt. Tvert imot er en asylnekt nasjonalradikalt. Høyre som parti bør ta seg en grundig titt i speilet og spørre seg om reaksjonær nasjonalisme virkelig er en vei man vil gå.

LES OGSÅ: Hilde Frafjord Johnson: «Norges puslete bidrag til flyktningkrisen minner aller mest om avlat»

Går vekk fra våre verdier

Så hvorfor er det ikke konservativt å nekte flyktninger med en annen kultur å få mulighet til å søke asyl i Norge? Fordi det bryter med norske verdier, og det kan være skadelig for norske interesser.

For å ta verdiene våre først: Vår kristenhumanistiske verdiarv er nedfelt i grunnlovens paragraf 2. En viktig kristenhumanistisk verdi er medmenneskelighet. Og menneskerettighetene og øvrig internasjonal rett er rimelig tydelig på at flyktninger ikke kan nektes adgang, dersom de er forfulgt. Menneskerettighetene hegner grunnloven vår også om.

Røe Isaksen skriver i boken sin om bevaring av våre verdier, nedfelt i norsk kultur, som nasjonalistiske krefter nå vil gå vekk fra. Det er en minst like stor «trussel» mot vårt felles verdigrunnlag som mennesker på flukt med alt de eier i en liten pose.

Innvandringspolitisk selvskading

Det er ikke vits å bry seg om slike «naive» verdier når det skader norske interesser, vil nok noen tenke. Men å nekte å bidra i samarbeidet med andre land er en like dårlig «deal» som å ta opp forbrukslån for å kjøpe bil. Det virker kanskje lurt i første omgang, men du havner fort i betydelige problemer. På samme måte kan det virke tjenlig for Norge å ikke motta flere flyktninger i utgangspunktet. Men da har vi samtidig glemt at småstaten Norge er avhengig av en regelstyrt internasjonal orden. Den samme internasjonale verdensordenen som regulerer flyktninger, sikrer nemlig også vår suverenitet mot mektigere stater. Reglene som skaper orden i en verden av anarki, er det en konservativ plikt å bevare.

Høyre om!

«Konservatismen er opptatt av å balansere ulike verdier og hensyn opp mot hverandre. Konservatives oppgave er å legge tungen på den vektskålen som til enhver tid trenger tyngde», skriver Røe Isaksen i Høyre om!. Det er på tide for Høyre å ta på seg styringsparti-hatten, og å ta en høyre om mot trygt, konservativt farvann.

LES MER:

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt