Verdidebatt

SAS-videoen: Hvis vi ikke vet hvem vi er, blir vi lettere å manipulere

Det er et sunnhetstegn at folk har reagert så kraftig på videoen at SAS ble nødt til å fjerne den fra både Youtube og Facebook.

Iben Thranholm, dansk teolog, journalist og foredragsholder

SAS er i motvind etter at de publiserte sin nye reklamevideo med tittelen «SAS- What is truly Scandinavian?». Det korte svaret i videoen er: absolutt ingenting.

Selv om videoen viser ren skandinavisk idyll med bløtkaker og svenska köttbullar, designmøbler og det norske flagg, så er poenget at alt sammen er noe vi har brakt med hjem fra andre steder i verden. Rugbrød er tyrkisk, vindmøller ble oppfunnet i Persia og smørbrød stammer fra Nederland. Det er sant at mye av det som vi regner som vårt historisk sett er hentet utenfra. Hvis ikke det var for at kristendommen var så politisk ukorrekt, kunne jo SAS også ha trukket frem at det gode budskap kom til oss helt fra Midtøsten.

Nihilisme og selvhat

Der er ikke noe galt med at ting kommer fra andre steder, så lenge man selv vet hvem man er. Det er denne vissheten om hvem jeg er som den nye identitetspolitikken vil sprenge i stykker. Det skyldes ikke minst at vi gjennom den fremherskende identitetspolitikken konstant bombarderes med budskap som det fra SAS, og som gjør oss usikre på oss selv. Selv små barn tviler om de er en gutt eller en jente.

Den siste tiden har tusenvis kommentert SAS-videoen på sosiale medier. Mange mener at den er uttrykk for kulturell nihilisme og selvhat. Det er den jo utvilsomt også. Men identitetsideologien har også et annet formål. Når mennesker mister sin identitet, blir de lettere å manipulere. Derfor får fanger i konsentrasjonsleirer ofte byttet ut navnet deres med et nummer. Ved å knekke ens kjerneidentitet, blir man mer føyelig.

Tro må til

Elitens og medienes promotering av det åpne samfunn med flytende former, som gir oss full frihet til å bestemme selv hvem vi vil være, er et blendverk. Når vår integritet og tilhørighet svekkes, blir det vanskeligere for oss å si fra overfor ideologier og toppstyring fra stater og store internasjonale virksomheter. Når vi ikke lenger vet hvem vi er, kan de fortelle oss hvem de vil at vi skal være. Når ingen lenger vet hva som er riktig og galt, får vi bruk for flere lover. Det gir staten mer makt til å detaljstyre oss.

Derfor er det også et sunnhetstegn at folk har reagert så kraftig på videoen at SAS ble nødt til å fjerne den fra både Youtube og Facebook. Men sinne er ikke nok til å fylle tomrommet som gjør det mulig for SAS og andre politiske krefter å spre tvil om skandinavenes identitet. Det må tro til. Tro på oss selv og på Gud.

LES MER OM SAS-VIDEOEN:

• Vårt Land mener: «Rabalderet rundt SAS-filmen viser at vi må jobbe hardt mot polarisering»

• Lars Kolbeinstveit: «Vårt Land er for lite interessert i å forstå reaksjonene som kommer etter SAS-reklamen»

• Ane Bamle Tjellaug: «Hva er egentlig ekte skandinavisk? spurte SAS. Svaret burde vært flyskam»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt