Verdidebatt

Kirkebruksplanen kan være lovstridig

Kirkebruksplanen i Oslo har ført til at flere av kirkene er blitt såkalt «fristilt». Men fristilling av ­soknekirker er trolig i strid med loven.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bjørn E. Engstrøm, Bjarne Hjeltnes og Wanja Karlsen

Medlemmer av Ellingsrud 
og Furuset menighetsråd

Kirkebruksplanen ble vedtatt i Fellesrådet og Bispedømme­rådet i desember 2018, i juni 2019 og høsten 2019. ­Ifølge kirke­vergen i Oslo betyr «fri­stilling» at kirken tas ut av ­ordinær ­kirkelig bruk. Det ­betyr at ­kirken skal overføres (avhendes) fra ­soknet/soknene og til Fellesrådet, at ­kirken ikke lenger har rett til forordnede gudstjenester og at alle leieinntekter fra kirken skal tilfelle Fellesrådet i sin helhet. I vedtaket i juni 2019 ble Ellingsrud kirke «fristilt» for utleie til Kirkens Bymisjon.

Ingen myndighet

I en ­utredning datert 20. juni 2017 til ­Biskopen i Oslo og med kopi til Kirkelig fellesråd i Oslo, ­skriver Kirkerådet om «fristilling» av kirker og peker blant ­annet på at rådet ikke kunne «se at ­bispedømmerådet – eller for den saks skyld, kirkelig fellesråd – har myndighet til å beslutte at en kirke tas ut av bruk». Kirkerådet skriver at dette betyr «at så lenge en kirke ikke er nedlagt, har ­menighetsråd og prest myndighet til fortsatt å bruke den i henhold til «Regler for bruk av kirkene». Kirkerådet skriver her rett ut at Fellesrådet og Bispedømmerådet ikke har myndighet til å beslutte fristilling av en soknekirke.

Kirkerådet skriver videre i utredningen at det krever det berørte menighetsrådets samtykke dersom menighetsrådet ikke lenger skal ha bruksrett ­eller råderett over kirkebygget og inventar/utstyr. Kirkerådet har i utredningen også pekt på at kirkeloven setter forbud mot at soknekirker «påheftes bruksretter», det vil si blir leid ut på langvarige leiekontrakter.

LES OGSÅ: Ellingsrud kirke leies ut

Holdt skjult

Menighetene i Oslo er ikke blitt kjent med Kirke­rådets utredning og ­konklusjoner fra 2017. Ved ­behandlingen av Kirkebruks­planen i Oslo Kirkelige Fellesråd og i Bispe­dømmerådet unnlot kirkevergen og stiftsdirektøren å gi de folkevalgte representantene informasjon om Kirke­rådets utredning. Dette ­betyr at ved­takene om Kirkebruksplanen bygger på et ufullstendig grunnlag og hvor vesentlig informasjon ikke er lagt frem for de folkevalgte. Det er grunn til å anta at vedtakene hadde blitt annerledes dersom Kirkerådets konklusjoner hadde blitt gjort kjent.

Fortsetter ­hemmeligholdet

Kirkevergen i Oslo og stifts­direktøren er flere ganger ­høsten 2019 blitt anmodet om å legge Kirkerådets utredning av juni 2017 frem for Felles­rådet og ­Bispedømmerådet, men dette har de begge avslått. Det innebærer at spørsmålet om lovligheten av såkalt «fristilling» av soknekirker og Kirkerådets ­utredning blir unndratt fra en bred og demokratisk behandling, noe som vi for vår del finner både betenkelig og uakseptabelt.

Kirkeloven fastsetter blant ­annet et forbud mot ­«avhendelse» av soknekirker, forbyr å ­«påhefte bruksretter» og ­begrenser ­fellesrådets ­myndighet til «forvaltning» av kirkene. Har fellesrådet gått utenfor sin myndighet? Det er all mulig grunn til å se nærmere på lovligheten av Kirkebruksplanen og vedtakene om «fristilling», «avhendelse» osv, som ble fattet i juni 2019.

LES OGSÅ: Ildsjeler i Ellingsrud menighet har kjempet lenge for å unngå fristilling

Dårlig økonomi

Ved­takene om «fristilling» og utleie av ­kirker har vært begrunnet i for lite penger til drift av kirkene, et betydelig etterslep på vedlikehold av kirkene i Oslo, og at kommunen ikke bevilger nok penger til Fellesrådet i Oslo. Dette har liten eller ingen betydning for Fellesrådet hva angår Ellingsrud kirke, hvor menighetsrådet har forpliktet seg til at alle leie­inntektene fra utleie av kirken skal gå direkte og uavkortet til Fellesrådet. Menighetsrådet har også lagt opp til gudstjenester annen hver gang i Ellingsrud og Furuset kirke for på den måten å begrense ressursbruken.

Stor betydning

Disse spørsmålene om lovligheten av «fristilling», «avhendelse» osv., har vesentlig betydning både for de menighetene i Oslo som allerede er blitt berørt og kan få like stor betydning for andre menigheter i Den norske kirke i fremtiden.

LES MER OM KIRKEBRUKSPLANEN:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt