Verdidebatt

«I stedet for å ta ballen, tar Anders Giæver jenten»

Slik svarer Simen Bondevik (KrF) når VG-kommentator Anders Giæver bekymrer seg over Greta Thunbergs helse og oppdragelse.

(Dette innlegget ble først publisert på Simen Bondeviks Facebook-side, og er publisert på Verdidebatt etter avtale med ham.)

I dag var det vondt å se på Dagsnytt 18. Kommentator i VG, Anders Giæver, snakket om hvor «bekymret» han er for Greta Thunberg og hennes oppdragelse og helsetilstand. Tidligere i dag har Giæver ytret at «Jeg håper virkelig at 16 år gamle Greta Thunberg bare blir litt revet med av sine egne, store ord» og at «dette begynner å tendere mot Vær Varsom-plakatens punkt 3.9: «Vis særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser».

Videre i debatten sa han blant annet at Greta «ser utslitt og vettskremt ut», at han er «bekymret for at hun er pålagt en alt for stor oppgave» og hvor grusomt det er at «voksne folk står rundt og klapper og kjører henne frem».

LES MER: Giævers bekymringer for Greta Thunberg skaper reaksjoner

Ung jente som viser følelser

Det Anders Giæver sier og bruker i debatten er hersketeknikker av verste sort. I stedet for å se på innholdet og forslagene i talen til Greta Thunberg gyver han løs på det faktum at Greta Thunberg er en ung jente som viser følelser.

Retorikken og talepunktene han bruker ligner angrep Greta Thunberg og familien får fra høyreekstreme og klimafornektende miljøer. Jeg håper ikke det er standarden vi skal ha for samfunnsdebatten i Norge.

I stedet for å ha en saklig inngang til klimadebatten velger Giæver å rette all skyts mot Greta Thunberg som en ung jente som «trenger beskyttelse» og «ikke vet hva hun snakker om». Og det er jo helt feil. Greta Thunberg er jo en som vet veldig godt hva hun snakker om – det er bare å se taler hun har holdt eller intervjuer hun har gjort. Hun kan mer om klimasaken enn de fleste, og garantert mer enn Anders Giæver.

LES MER: Anders Giæver bekymret for Greta Thunberg: – Martyrer bør være over 18 år

Usmakelig opptreden

Fordi hadde Giæver innehatt den kunnskapen som den 16 år gamle klimaaktivisten sitter med ville han brukt tiden sin på å argumentere for mer klimahandling, i stedet for å angripe en ung klimaaktivist. Hadde Giæver forstått at klimakrisen er vår tids største utfordring så hadde han holdt seg for god for denne usmakelige opptredenen.

Og det er kanskje det som provoserer meg aller mest her. I stedet for å ta ballen, tar Anders Giæver jenten. Jeg er enig med Giæver i at det ikke burde vært nødvendig for en 16-åring å ta denne kampen, men det er dessverre helt nødvendig fordi politikerne har sviktet oss. Greta Thunberg har klart å bygge en stor, ung bevegelse som kjemper for å stoppe klimakrisen.

Å be foreldrene «gripe inn», antyde mangel på omsorg, stille spørsmålstegn ved helsetilstanden og kritisere en ung samfunnsaktivist for å «se utslitt og vettskremt ut» er ikke å vise omsorg – derimot er det en hersketeknikk ovenfor jentens alder. Anders Giæver fremstår dermed som en gretten, gammel gubbe.

Hvis Giæver virkelig er så bekymret for hvordan Greta Thunberg har det, så burde han kanskje bruke spalteplassen sin på å sørge for klimahandling fra politikerne i stedet for å angripe en «stakkars 16 år gammel jente som ser utslitt og vettskremt ut»?

Simen Bondevik (KrF)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt