Klima

Giævers bekymringer for Greta Thunberg skaper reaksjoner

Sosiale medier koker etter at VG-kommentator Anders Giæver ytret bekymringer for 16-årige klimaaktivisten Greta Thunbergs helse. KrFs Simen Bondevik anklager Giæver for hersketeknikker.

– Det Anders Giæver sier og bruker i debatten, er hersketeknikker av verste sort, skriver KrF-politikeren Simen Bondevik i et Verdidebatt-innlegg som først ble postet på hans Facebook-side.

Han mener at VG-journalisten først og fremst «gyver løs» på Thunberg, fremfor å se på innholdet og forslagene i talen hennes.

– Han gyver løs på det faktum at Greta Thunberg er en ung jente som viser følelser, skriver han.

'Hersketeknikk'

– Mye av den retorikken Giæver bruker, er som tatt rett ut fra klimafornekternes nettforum. Han fremstår som en gretten, gammel gubbe. Istedenfor å ta saken, tar han Thunberg, sier Bondevik til Vårt Land.

KrF-politikeren mener at det er merkelig at Giæver kommenterer Thunbergs fysiske form fremfor hennes klimaforslag.

– Hvis han virkelig er så bekymret for hvordan hun har det, så kanskje han bør bruke tiden sin på å finne løsninger for klimakrisen.

At han påpeker karakteristikkene som «uslitt og vettskremt», er ikke et godt eksempel på at han bryr seg, sier han videre.

– Mye av det han sier om Thunberg, ville han aldri sagt om en gammel mann.

Alder er ikke diskvalifiserende for å mene noe, mener Bondevik. Han sier at Thunberg dessuten er utrolig kunnskapsrik.

– Hadde Giæver sittet med like mye kunnskap som Thunberg, hadde han brukt tiden sin på andre ting.

– Men frykter ikke du at det kan bli for mye for Greta Thunberg?

– Jeg er enig med Giæver at hun skulle sluppet å gjøre det her, men da på grunn av manglende klimahandling fra våre verdensledere, men det er helt nødvendig. Jeg er derimot ikke helt enig i premisset Giæver legger i bunn. At hun viste fortvilelse og sinne under talen på klimakonferansen, er ikke så rart.

LES MER: Anders Giæver bekymret for Greta Thunberg: – Martyrer bør være over 18 år

Startet kjempedebatt

VG-kommentatoren utløste en stor debatt på sin Facebook-side da han mandag uttrykte bekymring for det svenske klimaikonet.

I et innlegg på sin egen profil skrev han:

«Jeg håper virkelig at 16 år gamle Greta Thunberg bare blir litt revet med av sine egne, store ord. Og at foreldrene hennes har klart å gi henne en god og trygg oppvekst hvor ingen har fått stjele barndommen og drømmene hennes.»

Umiddelbart skapte det reaksjoner i kommentarfeltet, og flere store medieprofiler slang seg på debatten.

– Normalt er det klimafornektere som tar Greta Thunberg fremfor ballen, sier Dagbladet-kommentator Marie Simonsen til Vårt Land.

Mange reaksjoner i sosiale medier

Twitter skriver PRIO-fredsforsker Haakon Gjerløw: «En jente gråter fordi hun er redd og sint fordi ingen tar ansvar for en global trussel. Som respons er der ingen diskusjon om trusselen. I stedet diskuteres jentas helse, noe Norge uansett ikke kan gjøre noe som helst med.»

Bondeviks innlegg har også høstet mange støttemeldinger på Facebook.

En kvinne skriver: «Dette var rett og slett frekt og ufint av Giæver - nedlatende og fordomsfullt. Blir oppgitt over debattklimaet.»

Under Vårt Lands kommentarfelt kommer det flere reaksjoner på Giævers kommentarer:

«Er så lei av alle som ikke tåler unge kvinners følelser. Som bruker hersketeknikker og stakkarsliggjør en jente med et sterkt og brennende engasjement. Skulle tro de var misunnelige på hva hun får til eller kanskje hun skremmer dem fordi det hun gjør faktisk fører til noe? Se hele talen hennes og les det hun skriver. Hun overgår de fleste i kunnskap om hva som skjer med klimaet vårt. Takk og lov at det finnes mennesker som henne!» skriver en Facebook-bruker.

LES MER: FN-sjefen får ikke nye klimamål fra Norge

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima