Verdidebatt

Ja, til 
kirkeutmelding på nett

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det interesserer neppe­ mange, men siden Vårt Land 9. oktober (med et beleilig redigert sitat­) framstiller det som at jeg i egenskap av å være kommunikasjonsdirektør i Kirke- rådet var imot at folk skal kunne­ melde seg ut av kirken­ via nettet, kan jeg melde følgende­:

Ta registersurr alvorlig. Jeg mener det er en skikkelig gladsak at Kirkerådet snart har klar en enkel og sikker elektronisk løsning for utmelding. Folk er vant til å få utført ting på nett, også viktige ting. Det bør ikke være vanskelig å melde seg ut av kirken når beslutningen­ først er tatt.

Før i verden måtte folk til samtale hos presten dersom de ville melde seg ut. En slik paternalistisk praksis er utenkelig i dag. Kirketilhørighet er viktig for folk.

Derfor må kirken ta registersurr og utmeldingskomplikasjoner alvorlig. Jeg tiltrådte som kommunikasjonsansvarlig måneden før Kirkevalget i 2009 og fikk problemstillingen i fleisen fra dag én: Tusenvis­ av feilregistrerte fikk valgkort i posten.

Hurra! Andre ble minnet om at de var kirkemedlemmer og ville ut, men opplevde­ det tungvint. Etterlatt inntrykk var at kirken tviholder på folk. Dette er grunnen til at jeg i seks år jobbet for at folk på en enkel måte skal kunne håndtere medlemskapet sitt på nett.

Viktige og personsensitive­ spørsmål som kirketil-
hørighet må selvsagt håndteres på en verdig og sikker måte. Det krever løsninger og prosedyrer­ som er hakket mer seriøse enn Facebook-likes. Så hurra! Det nærmer seg.

Først publisert i Vårt Land 12.10.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt