Nyheter

Snart kan du melde deg ut på nettet

Til neste år kan de som ikke vil være medlemmer slippe å sende utmeldingsbrev. – Vi er overlykkelige, sier initiativtaker til utmelding.no.

– En elektronisk løsning har vært etterspurt, og det ønsker vi å etterkomme, sier kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen.

I dag må man sende brev til det lokale kirkekontoret for å melde seg ut av Den norske kirke.

I sin rapport til kulturministeren om Den norske kirkes medlemsregister avslører Kirkerådet at de arbeider med en selvbetjent, internettbasert løsning slik at enkeltpersoner selv kan administrere sitt medlemskap.

– Vi har startet å utrede hvordan løsningen kan være. Vi ønsker en utmeldingsordning som er enklere enn den som er i dag.

LES OGSÅ: Tror ikke på utmeldingsras

På plass innen sommeren

Målet er at tjenesten skal være på plass i løpet av første halvår. Ifølge Johnsen har Den norske kirke lenge bedt om penger for å få på plass en «min side» på kirken.no, uten å få det. Kirkerådet håper en begrenset utmeldingsordning er billigere og innenfor budsjettrammene for 2016.

– Frykter dere at dette kan føre til et medlemsras?

– Nei. Vi tror ikke det. Vi antar at folk som ønsker å melde seg ut har en gjennomreflektert holdning til dette, og det er allerede i dag enkelt å melde seg ut, sier han.

– Tenk gjennom valget

Daværende kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Trude Evenshaug, sa til NRK for ett år siden at «utmelding av kirken ikke er noe man bør gjøre på impuls. Terskelen må være litt høyere enn å trykke like på Facebook».

– En elektronisk utmeldingstjeneste bryter med det dere har kommunisert tidligere, kirkedirektør Johnsen.

– Vi kan ikke sikre at folk tenker nøye gjennom hvorfor de melder seg ut gjennom vanskelige utmeldingsordninger. Den prosessen må de ta uavhengig av hvordan ordningen fungerer. Så får vi oppfordre dem som vurderer å melde seg ut til å tenke nøye gjennom hva en slik viktig handling innebærer, sier han.

Økt oppmerksomhet

2015 ser ut til å bli et rekordår for kirkeutmeldinger. Allerede nå er tallet på antall utmeldinger over 11.000, som er om lag like mye som den gamle rekorden. En stor del av utmeldingene kommer fra telefon-appen utmelding.no.

– Har dere blitt presset til å innføre en slik ording?

– Kirkevalget har gitt større oppmerksomhet rundt utmeldinger. Det har selvsagt gjort at vi i evalueringer har funnet det naturlig å gå videre med dette. Vi ønsker et så korrekt medlemsregister som mulig og dette vil hjelpe oss med det, sier han.

LES OGSÅ: I år blir det satt ny utmeldingsrekord

– Sunt for kirken

Initiativtaker til utmelding.no, Erling Løken Andersen, er kjempeglad for at Den norske kirke selv vil tilby en elektronisk løsning.

– Vi er overlykkelige. Dette vil folk sette pris på. Det vil også være sunt for kirken og dens posisjon i samfunnet. Vi støtter en slik løsning 100 prosent, sier han.

Utmelding.no ble startet som en reaksjon på en rekke feilregistrerte personer i Den norske kirkes register og det de mente var en komplisert utmeldingsprosess. Siden kirken «beviselig ikke er etterrettelig når det gjelder egne medlemstall», ønsker utmelding.no å bidra til å øke etterretteligheten, står det på nettsiden.

– Mener du at kirken har gjort det vanskelig med vilje å melde seg ut?

– Helt klart. Når man kan skifte fastlege på internett, men ikke melde seg ut av et trossamfunn på samme måte, er det noe fundamentalt galt. Kirken har hatt et stort ønske om ikke å gjøre det lett. Det er ganske tydelig, sier han.

– Farlig uttalelse fra kirken

Han viser til uttalelsene om at det må være en viss terskel for å melde seg ut av Den norske kirke.

– Det er en farlig uttalelse, og dermed vil jeg se an løsningen før jeg eventuelt legger ned utmelding.no. Men kommer de med en løsning som fungerer og som ikke er vanskelig, vil det ikke lenger være behov for vår tjeneste. Ingenting ville vært bedre, sier Andersen.

Han sier han gjerne bidrar med råd og erfaringer hvis Den norske kirke vil ha det.

– Vi er åpne for samarbeid på alle mulige måter.

LES OGSÅ: Fant nesten 5.000 feil i kirkeregister

Mottatt rapporten

«Kulturdepartementet har mottatt rapporten, og vil vurdere eventuell oppfølging», skriver de i en e-post.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter