Leder

Rydd i bekymringen

Vi bør være bekymret for radikalisering, men vi kan ikke fryse ut alt som ikke stemmer med folkemeningen.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I Groruddalen i Oslo har organisasjonen Islam Net kjøpt en stor bygning. De er i gang med å pusse opp stedet til et aktivitetssenter og moské, men et bredt spekter av Oslo-politikere er svært skeptiske til planene.

Legitim og illegitim bekymring

Den bekymringen som har kommet fram i offentligheten, handler om radikalisering. Daværende varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) uttalte i 2021 at vi ikke trenger «en radikaliseringsmaskin» i Groruddalen. Frykten for radikalisering er legitim. Norge har sett uforholdsmessig mange islamistiske fremmedkrigere forlate landet til fordel for jihad i Syria og andre land. Radikaliseringen har skjedd i Norge, tildels under innflytelse av salafistiske miljøer her.

Denne legitime frykten bør imidlertid ikke blandes opp med en generell skepsis til islam. I Groruddalen bor det mange muslimer, og slik som kristne ønsker å samles om sin tro, ønsker muslimer det samme. Hadde oppkjøperne av den aktuelle eiendommen vært en kristen menighet, hadde antakelig ingen politikere advart eller gjort noe seriøst forsøk på å stanse planene. Vi har religionsfrihet i Norge, og den trenger beskyttelse.

Ingen vanlig menighet

Men nå er Islam Net ingen vanlig muslimsk menighet. Det er en kontroversiell organisasjon, som mange muslimer tar avstand fra. Alsabeehg peker på at de er mot likestilling og at de er fundamentalistiske. Selv omtaler Islam Net seg ikke som salafister, selv om mange setter nettopp den merkelappen på dem. Imidlertid kan ikke religionsfriheten begrenses av hva som til enhver tid er folkemeningen.

Hvis politikerne vil stanse Islam Nets utbygging i Groruddalen bør de finne andre og mer legitime redskaper enn Plan- og bygningsloven – hvis de i det hele tatt skal ta grep

—  Vårt Land

Hvis politikerne nå ser til Plan- og bygningsloven for å stanse utbyggingen, vil de gi Islam Net vann på mølla i opplevelsen av å marginaliseres av storsamfunnet. Det strategiske vil være å finne andre og mer legitime redskaper for å stanse planene – dersom det i det hele tatt skal gjøres. For historien viser at institusjonalisering kan virke temmende på radikale miljøer. Et så stort prosjekt som senteret i Groruddalen vil kreve en profesjonell organisasjon, og dermed skape ansvarliggjøring og gi transparens.



Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder