Leder

«Klimadrap må på politisk dagsorden»

Hver andre dag blir en klimaaktivist drept for sitt engasjement. 1.733 er drept det siste tiåret, viser en fersk rapport. Det er svært alvorlig og må høyt opp på norsk diplomatisk dagsorden.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Slik Vårt Land skriver forsvant urfolkseksperten og aktivisten Bruno Araújo Pereira i Brasil 5. juni. Han var på reise med en britisk journalist, som ønsket informasjon om en voldelig konflikt som omhandlet blant annet overfiske nær grensen til Peru. 15. juni ble begge funnet døde og tre menn er siktet for drapet.

Pereira er et eksempel som føyer seg inn i en dyster statistikk som viser at klima- og miljøaktivister blir drept i flere land, viser en fersk rapport fra Global Witness.

I seg selv er drapene alvorlige brudd på menneskerettigheter. Men det er også alvorlig for både kloden og vårt felles klima dersom folk blir skremt fra å si sin mening.

—  Vårt Land

Et kontinent skiller seg ut. Latin-Amerika er overrepresentert. De fire landene med høyest drapstall er Brasil, Colombia, Filippinene, og Mexico. I disse fire landene er tallene på drepte klima- og miljøaktivister de siste ti årene henholdsvis 342, 322, 270 og 154. Til sammen er 1.733 drept det siste tiåret. Men det er også mørketall. Særlig urfolksaktivister går under radaren når tallene skal summeres.

Velger risiko

Ellen Hestnes Ribeiro leder Brasil-programmet i Regnskogfondet, som arbeider med å redusere risikoen for aktivistene og organisasjonene de samarbeider med i Brasil, og særlig i Amazonas. Hun sier at forholdene er blitt betydelig verre de siste årene. Hun forteller at for mange handler det om valget mellom å flytte fra området de bor i eller ta risikoen og si ifra. Mange velger å ta opp kampen for livet i regnskogen. Derfor står de opp mot de som trenger seg inn.

Norge må presse kraftigere

Mens det har vært stort søkelys på at menneskerettighetsaktivister blir drept i mange land, har det vært betydelig mindre fokus på at klima- og miljøaktivistene blir drept. For Norge må dette temaet betydeligere opp på den politiske og diplomatiske dagsorden. Dette ansvaret må også legges på de deler av næringslivet som jobber eller driver handel i disse landene.

Det er viktig å erkjenne at det her står viktige verdier på spill. I seg selv er drapene alvorlige brudd på menneskerettigheter. Men det er også alvorlig for både kloden og vårt felles klima dersom folk blir skremt fra å si sin mening.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder