Leder

Lemping på patentregler bør vurderes

Selv om det er lett å forstå legemiddelinduistriens behov for patentbeskyttelse, er dette ekstraordinære tider som krever ekstraordinære løsninger.

Tirsdag forrige uke fremmet SV et forslag i Stortinget sammen med Senterpartiet om å å be regjeringen jobbe for en «midlertidig lemping i internasjonale patentregimer». Hensikten er å gjøre det mulig for lav- og mellominntektsland å produsere det som nå er patentbeskyttede vaksiner mot covid-19. Forslaget ble først lansert i fjor høst i Verdens handelsorganisasjon (WTO), av India, Sør-Afrika, Nepal og Eswatini, og er tenkt å vare så lenge pandemien varer. Med dette forslaget ønsker de både å øke produksjonen av vaksiner slik at pandemien blir mer kortvarig, og samtidig gjøre vaksinene rimeligere.

«I en helt ekstraordinær situasjon må det være mulig å lempe på patentreglene», sa Audun Lysbakken til Vårt Land i forrige uke: «Valget Norge har nå er ganske enkelt: Er det viktigste å sikre rask vaksinering, også for folk i lav- og mellominntektsland, eller er det å forsvare maksimal profitt for legemiddelindustrien?»

Regjeringens nei

Lysbakken gjør motsetningen litt for enkel når han hevder det handler om å «forsvare maksimal profitt for legemiddelindustrien». Legemiddelindustri er tross alt en industri som tar stor risiko – og ansvar. Det er vanskelig å komme utenom de økonomiske insentivene om man skal ha en velfungerende global produksjon og utvikling av vaksiner og andre legemidler. Det er i samspillet mellom marked og myndigheter at produksjonen av legemidler viser seg å være mest effektiv. Regjeringspartiene, Ap og Frp stemte derfor forslaget ned. Statsminister Erna Solberg har begrunnet Norges nei med at det er for vidtgående og at forslaget risikerer å svekke insentivene til å utvikle legemidler i fremtiden.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein støtter heller ikke forslaget. Selv om han er enig med forslagsstillerne om at vi må øke produksjonskapasiteten av vaksiner, vil han finne andre løsninger. Hans begrunnelse er derfor av mer pragmatisk enn ideologisk karakter – han tror det i praksis vil være svært vanskelig å få den nødvendige enstemmigheten for forslaget i WTO, og regner dette derfor som sløsing av verdifull tid. Ulstein påpeker også ganske riktig at det hurtige arbeidet med å lage vaksiner viser at vi har en hel del å takke legemiddelindustrien for.

«En moralsk katastrofe»

Selv om det er lett å forstå legemiddelindustriens perspektiver, mener vi ekstraordinære tider krever ekstraordinære løsninger. Om det ikke er mulig å få enstemmig flertall i WTO for lemping på patentene inntil pandemien er over, bør de iallfall jobbe for et vedtak om ett års dispensasjon, noe som kun krever tre fjerdedels flertall. Selv om dette bør veies opp mot legemiddelindustriens insentiver på kort og lang sikt, for å finne den mest effektive distribusjonen, er det et svært kraftig signal når WHOs generalsekretær omtaler vaksinedistribusjonen som «en katastrofal moralsk feiltakelse».

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder