Leder

Det trengs en kristen metoobevegelse

Det er dypt urovekkende at den ene sex-skandalen etter den andre avsløres om kjente kristenledere verden over.

Forkynneren og trosforsvareren Ravi Zacharias har betydd mye for mange kristne apologeter verden over, også i Norge. I mai kom nyheten om at han var død, 74 år gammel, og tusener av mennesker uttrykte sorg over dødsfallet hans.

Ikke lenge etter, i høst, kom anklagene om at Zacharias hadde forgrepet seg seksuelt på en rekke kvinner. Rett før jul ble anklagene etterfulgt av det Zacharias sin egen organisasjon, Ravi Zacharias International Ministries (RZIM), kaller «slående bevis» for at det ofrene forteller er sant.

I dagens avis kan du lese at nyhetene også får norske stemmer til å reagere med sjokk og sorg. Som Ingvild Hellenes sier, svekker anklagene mot Zacharias hele troverdigheten i budskapet til både ham selv og organisasjonen.

Hun drar også linjer til Tro og lys-grunnleggeren Jean Vanier, som det også ble kjent at skal ha misbrukt kvinner seksuelt, etter hans død i 2019.

Påfallende mange

Vanier og Zacharias føyer seg inn i rekken av flere kjente kristenledere som i nyere tid har fått enten sitt ettermæle eller gode rykte ødelagt av anklager om seksuelle overtramp. Den kjente amerikanske presten baptisten Jerry Falwell Jr. og Hillsong-pastoren Carl Lentz er bare to av flere som har fått hard medfart på grunn av påståtte sex-skandaler av ulik art i 2020.

Det er påfallende hvor mange mannlige kristenledere som har misbrukt makten sin bare det siste året. Det gir grunn til dyp bekymring. For det er noe ekstra urovekkende når kristne forbilder, talsmenn for kristen tro, etikk og moral, skal ha utnyttet kvinner på den måten det er snakk om i for eksempel Vanier og Zacharias sine tilfeller.

Det er fire år siden meetoo-bølgen slo innover vår del av verden, men den siste tidens hendelser kan antyde at kristenverden slapp for billig unna den gang. Derfor er det så viktig og riktig at organisasjonene til disse kristenlederne, slik som Vanier og Zacharias, tar anklagene på alvor og gjør grundige granskninger åpne for offentligheten.

Samtidig kan man spørre seg hvorfor det først skjer etter kristenledernes død? Hvor lenge har kvinnene gått og båret på disse historiene og ikke turt å fortelle, nettopp på grunn av overgripernes posisjon? Hvor mange har visst om hva som har skjedd i kulissene? Rundt en mektig pastor eller prest står som regel et helt apparat. Også de må ta sin del av ansvaret for det som har fått foregå i det skjulte.

Det trengs en kristen metoo-bevegelse. Og en opprydding i både synet på ledere, kvinnerollen og mannsrollen

Farlig miks

Det er også verdt å stille spørsmål om persondyrkelse og glorifiseringen av enkeltpersoner i en del kristne miljøer er usunnt og bidrar til å dyrke fram ledere som ikke har tilstrekkelig etisk fundament. I enkelte tilfeller kan dette komme i kombinasjon med et syn å kvinnen som underdanig. Det er åpenbart en farlig miks.

For å unngå at slike overtramp skal kunne gjenta seg, må hele kristenverdenen, ikke bare organisasjonene det gjelder, ta et oppgjør med denne typen oppførsel. Det trengs en kristen metoo-bevegelse. Og en opprydding i både synet på ledere, kvinnerollen og mannsrollen.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder