Nyheter

Tro og lys-grunnlegger Jean Vanier skal ha seksuelt misbrukt seks kvinner

Etter gransking av anklagene mot grunnlegger Jean Vanier, konkluderer organisasjonen l'Arche med at de er korrekte. Aslaug Espe, som startet Tro og Lys-bevegelsen i Norge, fordømmer det han har gjort.

Nyheten om den uavhengige granskingsrapporten kom først i den canadiske avisen The Globe and Mail. Fransk-kanadiske Jean Vanier døde i 2019. Det er hans egen organisasjon L'Arche som står bak rapporten.

Vanier grunnla i 1964 L'Arche-felleskapet i Frankrike, et bofellesskap der mennesker med utviklingshemming lever sammen med mennesker uten. I 2019 fantes det 154 av dem i 38 land. I 2018 besøkte Vårt Land et i Norge – Mariahuset på Frogner i Oslo.

Vanier grunnla også Tro og Lys-bevegelsen i 1971, som arbeider for at funksjonshemmede skal finne sin plass i samfunn og menighet. I 2019 var Tro og Lys-grupper etablert i 86 land, til sammen 1420 grupper.

Ingen av kvinnene skal ha vært mennesker med utviklingshemming, altså i gruppen Tro og lys arbeider for å hjelpe.

– Sjokk som må bearbeides

– Dette er et sjokk som jeg tror vi må bruke tid på å bearbeide. Jean Vanier har vært hovedinspirasjonen for mitt kirkelige engasjement, sier Aslaug Espe.

I 1990 grunnla hun den første Tro og Lys-gruppen i Norge. Siden har katolikken hatt en rekke lederverv i bevegelsen i Nord-Europa. Espe har oversatt to bøker av Vanier.

– Jeg møtte ham første gang for mange år siden. Da var jeg rundt 20 år og bodde i en periode i L’Arche i Frankrike. Siden har han fulgt arbeidet mitt i alle år. Vi har møttes og han har skrevet til meg, sier hun.

LES OGSÅ: – Når ditt åndelige forbilde svikter deg, går noe av troen med i dragsuget, skriver kulturredaktør Arne Borge

Avvikende seksuell praksis

De seks kvinnene som har stått frem har alle vitnet om at Vanier innledet seksuelle forhold med dem ved å rettferdiggjøre det med spirituelle og mystiske begrunnelser.

Forholdene blir beskrevet som manipulative og emosjonelt voldelige, og skal ha hatt en sterkt negativ innvirkning på kvinnenes personlige liv og deres etterfølgende forhold.

– Vi er sjokkert over avsløringene og fordømmer handlingene uten forbehold. De strider totalt med verdiene Jean Vanier hevdet å stå for. De er uforenlige med de grunnleggende reglene og prinsippene L'Arche er basert på, skriver L'Arche International i en uttalelse.

– Ganske voldsomt

Espe har visst en stund at rapporten fra L’Arche International ville komme og sier hun har ant hva som kunne stå der.

– Men når det står sort på hvitt, så er det likevel ganske voldsomt. Det har vært en spesiell dag for meg, sier Espe når Vårt Land når henne lørdag ettermiddag.

– Jeg fordømmer det han har gjort mot disse kvinnene. Jeg er veldig skuffet. Det er som om en vegg har rast ned i livet mitt. Jeg vil trenge lang tid på å sørge og bearbeide dette. Det gir litt håp for oss som skal fortsette dette arbeidet at det er L'Arche som selv har satt i gang granskingen og avslørt dette.

Historisk undersøkelse

I tillegg til den interne rapporten, har L’Arche utført en historisk granskning av Vaniers forhold til en mann Vanier har beskrevet som sin spirituelle far, fader Thomas Phillipe. Granskningen er basert på innsyn i gamle arkiver som organisasjonen ikke har hatt tilgang til før nå.

I 1956 ble Phillipe fordømt av Den katolske kirke for sin seksuelle aktivitet som han rettferdiggjorde med «falsk mystisisme».

Granskningen antyder at i en periode på femtitallet skal Vanier, Phillipe og et fåtall kvinner ha vært medlemmer av en gruppe som praktiserte seksuelle handlinger basert på spirituell tro. Den katolske kirke fordømte dette.

Veien videre for Tro og Lys

– Aslaug Espe, tror du dette kan gå ut over Tro og Lys eller L’Arche sitt arbeid?

– Jeg har forsøkt å tenke på det i dag. Selv tenker jeg vel at livsverket hans og det gode han har gjort står der. For meg er det viktig å fortsette arbeidet han inspirerte oss til. For det er kjempeviktig. Men, det er vanskelig å si. Mange føler seg sviktet og skuffet. Han har krenket kvinnene som er rammet. Jeg håper likevel at mange vil ønske å fortsette arbeidet med å vise at også mennesker med utviklingshemning har verdi, hører til og beriker vårt fellesskap – både i kirkesamfunnene våre og i samfunnet ellers.

Retningslinjer

Ifølge henne har Tro og Lys allerede blitt mer våkne for seksuelt misbruk.

– Vi arbeider med klarere retningslinjer for hva man skal foreta seg dersom man får vite om noe, sier Espe.

LES MER OM JEAN VANIER OG BEVEGELSEN HAN STARTET:

 I Mariahuset bor fire kvinner i et økumenisk og likeverdig fellesskap. Tre av dem er mennesker med utviklingshemming.

• Hennes syke sønn ledet ateist og filosof Julia Kristeva til katolikken Jean Vanier

I 2015 skrev Tomas Sjödin om sin helt, Jean Vanier 

---

Jean Vanier (1928-2019)

  • Fransk filosof, forfatter og humanist.
  • Grunnleggeren av L'Arche (Arken) – en bevegelse av fellesskap hvor såkalt funksjonsfriske og funksjonshemmede deler livet sammen.
  • I 2019 hadde L'Arche 154 fellesskap i 38 land med 10.000 medlemmer med og uten handikap.
  • I Oslo etablerte Wera Sæther og Bodil Sødal Mariahuset i Oslo i 1975 inspirert av L'Arche.
  • Vanier grunnla også sammen med Marie-Hélène Mathieu, Tro og Lys-bevegelsen som arbeider for at funksjonshemmede skal finne sin plass i samfunn og menighet.
  • Tro og Lys-grupper er etablert i 86 land, til sammen 1420 grupper.

---

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter