Leder

Boikott og jøder

Å skille ut verdens eneste jødiske stat som en spesiell versting, synes vi er betenkelig ut fra den historien vi i Vesten og våre kirker har med jødene.

De ulovlige israelske bosettingene på Vestbredden er konfliktskapende og gjør det vanskelig å få til en tostatsløsning. Oppmuntret av Donald Trumps godkjennelse utvides bosettingene stadig av den ­nåværende israelske regjeringen, og lite tyder på at en ny regjering vil endre politikken.

Noen norske organisasjoner, blant annet LO, og flere kommuner har vedtatt å boikotte varer fra ­bosettingene. Vi forstår reaksjonen, men har alvorlige innvendinger mot denne måten å gjøre det.

Boikott er generelt et dårlig virkemiddel. Det stanser kommunikasjonen og bygger fronter. Det er liten grunn til å tro at boikott får Israel til å endre politikk. Snarere bidrar det til å styrke de kreftene som vil kjøre sin egen kurs uten å bry seg om det internasjonale samfunnet. Det gjør også situasjonen vanskeligere for de i Israel som arbeider for en annen kurs.

Det innvendes at det ikke er Israel som boikottes, men bare de ulovlige bosettingene. Det er et skille som nok kan fungere teoretisk og symbolsk. Men i praksis er bosettingene helt innvevd i israelsk økonomi. Alle større israelske bedrifter og banker har virksomhet i bosettingene. Kulturinstitusjoner og organisasjoner får ikke statlig støtte dersom de ikke inkluderer bosettingene. En boikott av bosettingene som ikke bare er et slag i lufta, må derfor bli en boikott av Israel.

Det er mange regimer i verden som driver med folkerettsstridig virksomhet. Vi kan nevne Kinas behandling av sin muslimske minoritet som et eksempel. Å skille ut verdens eneste jødiske stat som en spesiell versting synes vi er betenkelig ut fra den historien vi i Vesten og våre kirker har med jødene.

Det er også all grunn til å lytte til norske jøder når de sier at Israel-boikott bidrar til at livet blir vanskeligere for dem. Negative holdninger til Israel smitter lett over til negative holdninger til jøder. Når norske jøder sier at alternativet kan bli utvandring, bør ikke kommunene bidra til at det blir verre for dem.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder