Leder

Farlig lek med saksen

CRISPR-teknologien kan romme bivirkninger vi ikke overskuer.

Mandag morgen slo nyheten ned som en bombe i forskningsmiljøer over hele verden: Den kinesiske forskeren He Jiankui kunngjorde på en Youtube-video at tvillingjentene Lulu og Nana er blitt født, etter å ha blitt utsatt for genredigeringsmetoden CRISPR.

LES OGSÅ: Er første CRISPR-baby født?

Jiankuis påstander er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder, så vi kan ikke vite med visshet om forskningseksperimentet faktisk er gjennomført. I 2015 ble det kjent at kinesiske forskere var først ute med å genmanipulere menneskelige embryoer. Det skapte sterke reaksjoner internasjonalt, men kort tid etter begynte andre land, deriblant USA, med det samme. Nå kan det altså se ut til at kinesiske forskere har tatt steget helt ut.

CRISPR-teknologien gjør at vi kan «redigere» gener uten å ødelegge genomet. I sin teknologi-spalte på fredag, kalte Dag Hareide CRISPR for en «gen-saks». På sitt beste kan derfor CRISPR-teknologien gjøre det mulig for mennesker med arvelig belastede sykdommer å få barn som slipper å bære disse lastene videre.

Likevel er det mange gode innvendinger mot denne­ teknologien, som Morten ­Magelssen nevner i dagens avis: For det første er teknologien­ ennå svært usikker: Det kan oppstå bivirkninger vi ikke overskuer. For det andre er det uvisst hvor mange ­embryoer det har vært eksperimentert med for å komme fram til dette resultatet. Dette er problematisk.

Det tredje argumentet går på hvorvidt genterapien skal være behandling av reelle sykdommer, eller forbedring av menneskelige egenskaper. Dette er et viktig punkt i bioetiske debatter, og det aktuelle kinesiske tilfellet er et godt eksempel: Barna fikk «klippet inn» en resistens mot HIV. Det er slett ikke sikkert at dette kan defineres som helbredelse, da det handler om forebygging, og ikke kurering av sykdom.

LES OGSÅ: Vil bruke dyr for å dyrke menneskeorganer

Vi forventer at norske forskningsmiljøer og Bioteknologirådet oppfordrer til varsomhet. Selv om intensjonene kan være gode, kan konsekvensene bli fatale. Etikken må holde følge med teknologien – hvis ikke kan leken med saksen bli farlig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder