Leder

Utidig kritikk

Det er et adelsmerke for et demokrati at man har et mangfold av stemmer til å belyse, kommentere og analysere.

Partiet Rødt står bak en klagestorm mot at Kristin Clemet ble brukt som kommentator i NRK i forbindelse med det svenske valget. Dette skriver Klassekampen. Kringkastningsrådet har fått 110 klager som de nå rådet skal behandle.

Nå står Magnus Marsdal, i venstresidens tenketank Manifest, fram og støtter kampanjen. Slik begrunner han det i Klassekampen: «Når NRK bruker folkets lisenspenger på å framheve en representant for rederinæringa og Norges rikeste menn som en slags uhildet ekspert er det bare bra med folkelig engasjement. Grasrota på venstresida bør gjøre mer av dette».

LES OGSÅ: - Abortutspill varsler tidsskille

Vi tar sterkt avstad fra en slik endimensjonal kritikk fra Rødt og Marsdal. Å be NRK om å utelukke Civita, rederinæringa eller andre er en form for meningskontroll som både Manifest og Rødt bør holde seg unna. Dersom en slik kritikk får gehør, vil vi få et fattigere offentlig ordskifte og en dårligere orientert offentlighet.

Det er et adelsmerke for et demokrati at man har et mangfold av stemmer til å belyse, kommentere og analysere det som skjer. Politiske hendelser kan alltid forstås og analyseres fra ulike vinkler.

Over tid bør det imidlertid være en balanse, også når det gjelder kommentarer. En slik balanse er særlig viktig for NRK, men også for alle andre mediehus. Likevel vet alle som jobber med journalistikk at det av praktiske grunner kan være vanskelig å få til balanse i hver enkeltsak. Det hender rett og slett at folk ikke har tid eller anledning til å bidra med sine perspektiver.

Det er imidlertid ikke nytt at det kommer slik kritikk fra både høyre eller venstre side. Et eksempel var NRK dekning og innhenting av kommentatorer i forbindelse med Giske-saken. Noen hevdet at Ap-nestlederen i for stor grad ble kommentert av mediehus med en klar borgelig agenda, mens andre mente kommentatorene som slapp til i for stor grad tok Hadia Tajiks perspektiv. Dette er en viktig debatt og viser at folk er opptatt av både demokrati og meningsbrytning.

LES OGSÅ: - Tankesmiene tilhører høyresiden

Men den form for kampanje som nå bedrives av Rødt er en måte å forsøke å drive meningskontroll. Det kan ikke forstås som annet enn et press mot NRK, slik at de skal innsnevre sin bruk av ulike stemmer. Det er ikke av det gode.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder