Leder

Libya-­lærdom

i ettertid er det lett å se at måten Gaddafi-regimet i Libya falt førte til en katastrofe både for landet og regionen. Norge og NATO bidro til at det gikk så dårlig ved bombetokter som felte regimet, uten at man hadde noen plan for hva som skulle skje etterpå. I går la et granskingsutvalg fram en rapport om hva vi kan lære av det som skjedde.

Norge vedtok å delta i FNs operasjon ­etter en usedvanlig rask saksbehandling, og et bredt ­politisk flertall sto bak. FN hadde vedtatt et mandat som ga grunnlag for å gripe inn for å beskytte sivil­befolkningen. De arabiske land støttet dette. Det var grunnlaget for beslutningen.

LES OGSÅ: Norge fulgte ukritisk med på Libya-ferden

Den arabiske våren hadde i månedene før ført til at diktatoriske regimer falt i andre arabiske land. Verdenssamfunnet hadde fortsatt dårlig samvittighet for at vi ikke hindret folkemordet i Rwanda. Nå ville vi vise at vi støttet demokratiske krefter og ­beskyttet sivile.

Om bombingen virkelig var nødvendig for å ­beskytte sivile, ble ikke skikkelig dokumentert den gang. Det er i ettertid blitt reist berettiget tvil om det. Granskingsutvalget problematiserer ikke dette. Men ­utvalget sier at regjeringen var klar over at andre aktører hadde som hovedmål for aksjonen å fjerne regimet. Utad holdt vi fast ved at vi bare var der for å beskytte sivile.

Granskingsutvalget mener vi handlet i ­samsvar med folkeretten. Formelt sett er det ­kanskje riktig. Men i realiteten visste vi at vi var med på noe som gikk ut over FN-mandatet. Det burde blitt ­problematisert.

Utvalget sier at de ikke har villet granske ­Norges deltakelse i Libya-aksjonen, men primært er ute etter å se hva vi kan lære for fremtidige utenlands­aksjoner. De mener blant annet at vi må ha et mer selv­stendig beslutningsgrunnlag, og også mer innflytelse på ­utførelsen av oppdraget.

LES OGSÅ: Ine Eriksen Søreide: - Hastet å handle i Libya

For vår del mener vi fortsatt at bestrebelsene på å få til en løsning uten bruk av militærmakt fikk for liten sjanse. Vi vet ikke hva som ville skjedd om vi ikke hadde bombet i Libya. Men krig skaper nesten alltid flere problemer enn den løser. Det er også en lærdom vi kan ta med oss fra Libya.

Trykket i Vårt Land 14. september 2018. 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder