Det var en trygg Frp-leder som besteg landsmøtets talerstol fredag ettermiddag. Etter å ha servert delegater og presse pølser fra en pølsevogn var Jensen åpenbart i storform.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug får ansvar for eldre og alkohol

Kjent varemerke

Hennes tale var av kjent varemerke. Hun var innom en rekke av de liberalistiske sakene som kamp mot bompenger, skatter, avgifter og reguleringer. Men også de populistiske kampsakene som stram innvandringspolitikk og en tøff bredside mot IS-mødrene fikk god plass. Siv Jensen maktet igjen balansen mellom å tilfredsstille liberalistene og populistene i eget parti.

Liberalistisk frihet

Som den moderate liberalisten Siv Jensen er, framsto hennes engasjement for sakene med et liberalistisk tilsnitt aller størst. Innledningsvis fortalte hun engasjert om da hun som ung, opplevde stor frihet ved å kjøre sin egen bil alene, med høy musikk. Opplevelser fra barndommen fulgte utover i talen da hun fortalte om Frps ihuga kamp mot bompenger i regjeringen. Hun slapp også en godbit av en nyhet til et bilinteressert landsmøte: Regjeringen vil fjerne engangsavgiften for biler som er eldre enn 20 år.

Jensen fortalte om også om sin egen mor som startet en gründerbedrift med å stryke klær. Og hun la til at morens slit og hennes suksess har vært svært viktig som grunnlag for hennes eget politiske frihetsengasjement.

«Skjerp dere»

Men Jensen kom også med klar tale til Frps populister og innvandringskritiske fløy. Hennes budskap til IS-mødrene er ikke til å ta feil av: «Dere er ikke velkomne til Norge». Hun strakk opp foreldre av gjengkriminelle i Oslo, dersom de ikke tar kriminaliteten på alvor: «Skjerp dere».

Tidligere har enkelte i Frp ment at Jensen er for mye liberalist til å samle partiet. Per Sandbergs uttalelser noen år tilbake om at partiet var blitt som polerte biljardkuler etter at de gikk i regjeringen, hadde en slik adresse.

Men Jensen er med tiden blitt en leder som makter å samle begge de to store fløyene i partiet. Dette ble understreket da at hun ankom landsmøtet med en god nyhet fra regjeringen: Jensen har sørget for at populisten Sylvi Listhaug kommer tilbake i Solberg-regjeringen. Ikke bare skapte dette jubel blant delegatene. Men det viser at Frp under Jensens ledelse makter å løfte hele bredden av Frp inn til kongens bord.

Applaus til Siv

For sin harde jobb med å samle partiet, fikk Jensen en applaus som er få partiledere forunt. Tre ganger måtte hun tilbake på podiet for å ta imot hyllest fra et begeistret landsmøte. Det er en bragd når partiet sliter hardt på målingene og personkonfliktene har ridd partiet i året som gikk. Men trolig handler den lange applausen til Siv Jensen om dette også: Hun har maktet å stå gjennom krisene. En bragd få partiledere ville være i stand til å matche.

LES OGSÅ: Siv Jensen i kraftig forsvar for «våre vestlige verdier»

Regjeringssamhold

Siv Jensen har dessuten klart det ingen partiledere i Frp har klart før henne. Hun brakte partiet sitt inn i regjeringen, og har beholdt makt i snart seks år. Dette til tross for at to sentrumspartier har kommet inn. Også her har Jensen gjort en krevende posisjon til en seier for Frp. Hennes tydelige kommunikasjon om at en flertallsregjering med sentrum gjør det mulig å gjennomføre mer Frp-politikk har møtt stor forståelse både i eget parti og det politiske miljøet.

LES OGSÅ: KrFs Bekkevold: Tal sømmelig Sylvi

Det faktum at Jensen nå kan smykke seg med at hun har maktet det kunststykke å få inn både KrF og Sylvi Listhaug i samme regjering, er dessuten intet mindre enn imponerende. Det anerkjenner hennes eget landsmøte.