Oppdragelse er krevende, og etablering av «nyfamilier» krever mye innsats, både for store og små. Allerede da Erna Solberg ledet Høyre inn i regjeringskontorene for seks og et halvt år siden, var hun tydelig på at alle de fire borgerlige partiene burde vært med inn i regjering. Hun lyktes til slutt med sitt drømmeprosjekt, men «nyfamilien» kranglet og alle halte og dro i mor og krevde hennes oppmerksomhet. Også hennes ektefødte Høyre-barn syns det ble for lite oppmerksomhet til dem. Selv med en pragmatisme inntil det selvutslettende, måtte Erna gi tapt.

Såret stolthet og ripe i lakken

Smilende og moderlig presenterte Solberg sitt nye mannskap på Slottsplassen i går, men regjeringsjusteringen har kostet. Stoltheten er såret. Det er en solid ripe i lakken at opposisjon nå kan bruke uttrykket «borgerlig kaos» med rimelig trygg forankring i virkeligheten. Da meldingen kom om at norske myndigheter hentet hjem en IS-tilknyttet kvinne og hennes to barn, var det få med kjennskap til det politiske maktsentrum som virkelig trodde det ville føre til regjeringskollaps. – Så lenge Erna ser seg tjent med å ha en firepartiregjering, blir det firepartiregjering, var det flere kilder som uttrykte. Erna har alltid hatt stålkontroll.

Ernas usannsynlige kombinasjon

Har hennes flertallsprosjekt dermed vært mislykket? Bildet er mer nyansert. Solberg ønsket å ta landet i en ny retning og har lyktes med det på flere områder – ved hjelp av denne usannsynlige kombinasjonen av stahet og fleksibilitet.

Det blir kanskje roligere på innsiden av regjeringen nå som det bare er tre rimelig kompatible partier som skal bli enige. Men «skilsmisseoppgjøret» kan bli rimelig heftig på utsiden, når markeringsiver og frihetsfølelse får fritt spillerom på ytterfløyen.

Da vil Solbergs evne til å bære sprikende staur med verdighet, fortsatt bli avgjørende for om drømmen blir et sant mareritt.

 

LES MER: 

• Åpenhjertig Hareide: – Jeg vet at noen av dere er skuffet

• Berit Aalborg: Hvis Hareides verdiprofil blir total usynlig, er det ikke sikkert han makter å trekke folk tilbake til partiet

• Les om utnevnelsene: Dette er Norges nye regjering