Nyheter

Åpenhjertig Hareide: – Jeg vet at noen av dere er skuffet

I et lengre innlegg forsvarer Knut Arild Hareide avgjørelsen om å gå inn i Erna Solbergs regjering.

– Dette er en veldig spesiell dag og jeg hadde ikke sett for meg at den ville komme, åpner Hareide i et innlegg på Facebook.

Det vakte oppsikt da det ble klart at Knut Arild Hareide er Norges nye samferdselsminister. Sentrale kilder i KrFs toppapparat ga tidlig signaler overfor Vårt Land om at Hareide var ønsket som statsråd i Erna Solbergs regjering.

Den tidligere KrF-lederen avbrøt onsdag en reise med Stortingets utenrikskomité i Indonesia, før han torsdag morgen landet i Norge. Fredag kom han ut på Slottsplassen sammen med KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og statsminister Erna Solberg. Det sensasjonelle comebacket var et faktum.

Hareide skriver at Frps utgang av regjering har endret det politiske Norge.

– Nå er det en mulighet for meg til å markere KrF som det sentrumspartiet vi er, skriver den nye samferdselsministeren.

• LES MER: Knut Arild Hareide ett år etter veivalget: «Rådet jeg ga står seg enda bedre i dag»

Konfliktfylt bakteppe

Bakteppet for Hareides inntreden er likevel dramatisk. I slutten av september i 2018 stod den daværende KrF-lederen på talerstolen i et tettpakket møterom på Stortinget. I en brennende tale fortalte han KrFs landsstyre om en politisk drøm til venstre. Han anbefalte oppbrudd. I praksis ville han avsette Solberg-regjeringen.

Men hans egne nestledere var uenige. I stedet for at Hareide fikk sin egen drøm oppfylt, endte det med at de Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vant frem. KrF stemte for å gå til Høyre og søke regjeringssamarbeid med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

Hareide gikk av som KrF-leder. Nå går han inn i en Høyre-ledet regjering og blir statsråd.

– Jeg vet at noen av dere er skuffet. Dette har ikke vært en enkel beslutning. Men dette er den regjeringen jeg og et samlet KrF gikk til valg på i 2017, skriver Hareide.

• LES MER: Hareide går ut av politikken – ferdig med Stortinget og avlyser omkamp

Knut Arild Hareide tapte veivalget i KrF.
Knut Arild Hareide under KrFs ekstraordinære landsmøte i november 2018. Flertallet i partiet stemte da for å søke regjeringssamarbeid med Høyre, Frp og Venstre – mot Hareides vilje. Foto: Erlend Berge

Mener Jensen har bekreftet hans analyse

– Noen vil i dag spørre hvordan jeg kan gå inn i en regjering som bygger på en politisk erklæring jeg stemte imot. Jeg stemte imot Granavolden-plattformen fordi den blant annet innebar en firepartiregjering jeg som partileder hadde gitt en garanti på at vi ikke skulle gå inn i.

Hareide slår fast at Frp har valgt å gå ut av regjeringen.

– På veien ut har også Siv Jensen langt på vei bekreftet min analyse om at den politiske avstanden mellom våre to partier er for stor til å sitte sammen i regjering, skriver Hareide.

Vil prioritere klima og trafikksikkerhet

Nå tar han altså over som samferdselsminister etter Frps Jon Georg Dale.

– Som samferdselsminister blir det viktig for meg å prioritere klimautfordringene og trafikksikkerhet. Jeg vil bidra til det grønne skifte denne regjeringen skal gjennomføre. Samferdselssektoren må bli mer bærekraftig. Klimakrisen er her. Det er alvor nå. Da ønsker jeg å være med å gjøre en forskjell. Det kan en samferdselsminister gjøre.

Hareide mener politikken er full av dilemmaer.

– Men skal vi få til konkrete politiske resultater må vi dyrke kompromissene og bygge broer. Ikke murer. Det får jeg gode muligheter til å bidra til som samferdselsminister.

LES MER:

• KrF-nestleder Ingelin Noresjø inn hos Hareide – blir «super-statssekretær»

• Kjell Ingolf Ropstad gjør opp status: «Ett år med KrF i regjering – var det verdt det?»

• Anklager om «svik» og abortoppgjør i bokdrama om KrFs skjebnehøst

Dette er en veldig spesiell dag og jeg hadde ikke sett for meg at den ville komme. Frp sin utgang av regjering har...

Posted by Knut Arild Hareide on  Fredag 24. januar 2020

Les mer om mer disse temaene:

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter