Nyheter

De som støtter Trump

Ser vi tendenser til at kristenkonservative i Norge er villige til å fire på sentrale, etiske spørsmål, fordi enkeltsaker er viktigst?

Sist helg ble Knut Arild ­Hareide buet på fordi han løftet opp uetiske sider ved Donald Trump. Det var da Hareide pekte på Trumps holdninger til kvinner, funksjonshemmede og hans lemfeldige forhold til sannhet og løgn at de buet. I samme åndedrag kalte Hareide Trump for populist, som bryter med kristne verdier.

Samtidig berørte Hareide viktige etiske problemstillinger som alle bør være opptatt av.

Dessverre har deler av norsk kristenhet hentet hjem en polarisert og amerikansk forståelsesramme av hvilke verdisaker som har betydning.

– Vi legger ikke skjul på at vi henter inspirasjon fra USA, sa Bjarte Ystebø da han introduserte­ Michelle Bachmann, som var hovedgjest under den stormønstringen i helgen. Amerikansk inspirasjon lever de godt med, selv om motstanderne henger seg opp i det, i følge Ystebø.

Buingen på Hareide er også etter inspirasjon fra USA, i hvertfall hvis man ser på Trumps valgkamp. Høylydte fyrop og piping var et fast innslag på alle Donald Trumps valgkamp-møter. Det var særlig Hillary Clinton og «fake news-media» som utløste ropene.

LES MER: Beklager buingen

Advarsel

Hareide oppfordret salen til å ta avstand fra Trump «som jevnt og trutt og bevisst bryter budet om å lyve».

– Jeg må advare kristne og andre mot å stemme på en populist som Trump, sa Hareide.

Hareide tåler fint å bli buet på. Det var heller ikke alle deltagerne som syntes dette var god oppførsel.

Det interessante er hva buingen er et symptom på.Begrepet «kristne verdier» har ulikt innhold etter hvem du spør.

For to år siden sa religionshistoriker Hanne Linn Skogvang til Vårt Land at selv om inspirasjonen kommer fra amerikansk høyreside, framstår Oslo Symposium med særnorsk motkulturell profil.

I sin masteroppgave analyserte hun innholdet i alle taler som ble holdt i 2015.

Er denne særnorske motkulturen i ferd med å bli borte?

LES MER: Trump kan dra nytte av nederlaget

Kjernen

Helt siden Trump ble valgt har folk revet seg i håret og stilt seg spørsmålet: Hvordan kan man gi helhjertet kristen-støtte til en mann som lyver åpenlyst?

Svaret er at kjernevelgere støtter ham uansett fordi han fra dag én har gitt dem valuta for stemmene. Etter utnevnelsen av Brett Kavanaugh er det et ­abortrestriktivt flertall i Høyesterett. Med dette betaler Trump tilbake til evangelikale, kristenkonservative velgere som sikret ham presidentembetet.

«De kristne kommer til å støtte meg, fordi ingen andre har gjort mer for kristne eller evangelikale, og ærlig talt, religion, enn meg» sa han til Fox news i fjor.

Han trenger dem, denne gruppa utgjør en stødig fjerdedel av velgerbasen. Og han gjør det klart at han alltid vil passe på dem, det gjorde han ettertrykkelig igjen på den årlige bønnefrokosten i februar: – Jeg kommer aldri til å svikte dere. Aldri, sa han.

Trumfer alt

Er det en sak som er det aller viktigste for deg, gjør det politikken og valgene på et vis enklere. På den ene siden er dette helt grunnleggende i et demokrati: Hvis det aller vesentligste er abortsaken, er det selvsagt å velge parti etter det.

Men når én sak får all betydning, kan andre saker gå under radaren. Også verdisaker. Abortspørsmålet er et eksempel på det. I USA er valg av konservative høyesterettsdommere et godt eksempel på det samme. For mange er det så avgjørende at det trumfer andre verdispørsmål. Da er ikke lyvingen, måten å snakke om kvinner på, så viktig. Det er legitimt å kjempe for én sak. Men det er samtidig helt legitimt å kreve at man skal se på helheten, eller det store bildet.

Polariseringen

Men i polariseringens tid er det stadig vanskeligere å gjøre. Da blir kritikk fra en side, bare ytterligere lim for den andre siden. Det gjelder i høyeste grad også blant ulike kristne miljøer.

Symposium-sjef Ystebø understreker at ikke alle i salen i helga var enige med Trump i alt, men at de er uenige «den ensrettede og politisk korrekte kritikken mot ham».

Da blir det en form for motkulturell handling å støtte Trump, fordi det politisk korrekte er å ikke gjøre det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter