Knut Arild Hareide ble møtt med utrop og piping fra deler av salen da han talte til den kristenkonservative, høyreorienterte stormønstringen Oslo Symposium fredag morgen.

– Nei!

– Buu!

LES OGSÅ: Til Helhet taler på Oslo Symposium

Ba kristne ta avstand fra Trump

Dét var reaksjonen fra deler av salen da den tidligere KrF-lederen snakket om at det «foregår en verdikamp og verdidebatt i dagens verden». Han advarte mot populisme og gjentok:

– Vi må stå opp mot denne populismen. Vi må ta avstand fra Trump.

Og:

– Jeg må derfor advare kristne og andre og gi sin stemme til en populistisk statsleder som Trump.

LES OGSÅ: «Større problemer med Civita enn den gjengen»

– Nødvendig oppgjør forherligelse av Trump

Etter talen utdypet Hareide overfor Vårt Land:

– Jeg deler dette miljøets engasjement for kristendommens plass i samfunnet, for kristne verdier. Men jeg mener det er nødvendig å ta et oppgjør med det jeg opplever at bryter mange av de verdiene. Ut fra reaksjonene jeg fikk fra salen, så var nok det et riktig valg.

Du mener det budskapet var spesielt nødvendig på Oslo Symposium?

– Jeg synes forherligelsen av Trump, og den manglende evnen til å se helheten i deler av dette miljøet, er vanskelig å forstå. Han lyver konsekvent, oppfører seg dårlig mot kvinner og latterliggjør funksjonshemmede. Jeg tåler å bli buet på Oslo Symposium, men de må også tåle at jeg sier sannheten om Trump, sier Hareide, og påpeker at han jo fikk en liten applaus da talen var slutt.

LES OGSÅ: Hva er egentlig Oslo Symposium?

– Ikke en debatt om KrFs sjel

Første halvdel av talen brukte Hareide derimot på retningsstriden, og KrFs fremtid og verdier:

Jeg vet mange av dere ønsket det retningsvalget som KrF landet på. Og jeg sier det samme i dag som jeg har sagt hele veien – jeg ønsker å være med i KrF uansett. Vår stolthet ligger i hva KrF står for, ikke hvem vi samarbeider med.Debatten om hvem KrF skal samarbeide med, er ikke en debatt om KrFs sjel.

Hareide gjestet kjente verdier og saker: Kamp for «menneskets ukrenkelige verdi», «verdens fattige», de kristne verdiene og «familiene».

Han advarte mot aktiv dødshjelp, snakket varmt om verdighet for funksjonshemmede og kamp mot «sorteringssamfunnet».

– Det er det som er KrFs sjel, sa Hareide.