Meninger

En ganske kjedelig dag på jobben

Vi må vente noen år før det kan bli ordentlig bråk rundt kirkebudsjettet igjen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg skal innrømme at jeg har hatt morsommere budsjettdager på jobb i tro&kirke-redaksjonen i Vårt Land enn denne. Trosopplæringsreformen ble fullfinansiert i fjor, og nå er politikerne i ferd med å abdisere som kirkestyre.

Den kirkelige delen av Kulturdepartementets budsjettproposisjon gir verken ekstra fart eller ny retning. Omstendighetene fører til prisindeksjustert status quo for Den norske kirke.

LES OGSÅ: Hul retorikk

Rom for prioriteringer

Det eneste som har skapt litt temperatur, er mangelen på millioner til å forberede kirken på å overta statens personalmessige, økonomiske og lønnsmessige oppgaver – etter planen fra 1. januar 2017. Budsjettposten som ikke var der, har fått det til å koke på Kirkens hus, men ellers har det vært lite engasjement rundt kirkebudsjettet.

I 2015 får Den norske kirke 1.974 millioner fra staten (og enda mer fra kommunene, men det er en annen historie). Midlene er stort sett bundet opp i lønnsforpliktelser, men visse prioriteringer er det rom for. Om noen år er det Kirkemøtet, ikke regjeringen, som skal stå for disse prioriteringene.

LES OGSÅ: Kutter 32 millioner i støtte til folkehøgskoler

Retter frustrasjon innover

Til forskjell fra hva mange forventet, ble det ikke umiddelbart fryd og gammen da myndigheten til å utnevne proster og biskoper ble overført fra statsråd til kirkelige organer. Det som skjedde var at de som ikke fikk viljen sin, rettet frustrasjonen mot bispedømmeråd og kirkeråd i stedet for mot rødgrønne statsråder.

Når den økonomiske makten i kirken flyttes ut av regjeringskontorene og over i kirkelige organer, vil den samme mekanismen slå inn: Der man før har kunnet skyte fra hofta på en minister som har «kirke» et godt stykke ned i statsrådporteføljen, risikerer man heretter at den ansvarlige for uforståelige budsjettprioriteringer er en av «ens egne».

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Meninger