Analyse

Slik blir Listhaug og Jensens utspill til spark mot KrF og Venstre i desperat valgspurt

Frp-toppenes utspillsraid om flyktninger, islamisering og elbiler setter krokfot for KrF og Venstre i valgkampinnspurten.

Da regjeringens egen bompengekrise startet i juni, ba flere fylkestopper i Frp regjeringspartnere i Venstre og KrF om litt hjelp: De måtte egentlig skjønne at bompengekrisen rammet Frp hardt. Partiet måtte få noen seire.

Men en ukes tid etter bompengeforliket og håpet om ro i valgkampen, opplever Venstre og KrF at aktiviteter fra Frp sparker dem når de absolutt trenger det minst.

Begge ligger katastrofalt dårlig an før kommunevalget. Venstre ligger jevnt midt på to-tallet i TV2s svært omfangsrike kommunemåling. Partiet kan ha kurs for sitt verste valg noen sinne. Styrken som fremtidig stortingsparti kan også være i spill.

LES OGSÅ: Bompengelistene har hull i programmene om livssyn, ruspolitikk og integrering

Ødelegger dagsorden

Ille er det også for KrF. Der er det triste tre-tall. Og nervøsiteten på grasrota øker. Ordførere i gode strøk sør- og vestpå kan gå tapt. Nervøsiteten øker, for det er under en uke til valget.

Deres egen redningsaksjon mot galluptallene er lokal dørbank, besøk av statsråder og lekkasjer fra statsbudsjettet om millioner til hjertesaker. Så stjeler plutselig Frp all oppmerksomhet. Topper og lokale ildsjeler i Venstre og KrF må igjen bruke krefter på annet enn egen politikk og distansere seg fra Frp.

Helt overrasket

De beroliger seg litt med at mye av valgkampen lokalt tross alt går sin gang. Men topper i de to partiene var helt uforberedt på utspillspakke så kompakt på få dager: Først Sylvi Listhaugs Facebook-post om at Norge ikke skal ta imot båtflyktninger. Deretter Listhaugs personlige parkering av regjeringens mål om at nybilsalget i 2025 bare skal være nullutslippsbiler.

Samme døgn kom i tillegg det mest oppsiktsvekkende: At Frp-leder og statsråd Siv Jensen også talte statsministeren midt imot med å relansere påstanden om snikislamisering i Norge. Utspillet kom i VG-kronikk – altså ferdigskrevet og timet til få dager før valget.

LES OGSÅ: – For å forbli et folkeparti, må KrF nå flere enn de frikirkelige

En tidligere fiasko

Frps øvelse er nok en gang å mobilisere sine egne for å unngå ydmykende valgtall. Jensens relansering av faren for snikislamisering er grep også brukt tidligere – men er ingen garantert suksess i Frp:

Da finanskrisen dempet interessen for Frp, dundret Siv Jensen løs mot «snikislamisering». Hun brukte samme teknikk igjen våren etterpå – i 2010. Men på gallupene i månedene etterpå var det flatt. Saken fikk ikke flere Frp-velgere opp av sofaen.

Akkurat nå er tilstrømningen av flyktninger dessuten svært lav – og hverdagsliv i norske kommuner preges slett ikke av gnisninger rundt det å bosette flyktninger. Derfor begriper ikke sentrumstopper at regjeringens nummer to opptrer ut som hun gjør. Og attpåtil havner i konflikt med statsministeren.

Sjokkterapi

Men for Frp-toppene handler det om å sjokkvekke egne usikre velgere, folk som bompengekampen ikke traff. Men de vekker også opp tvilere i KrF og Venstre.

I KrF håpet man at lokalvalget kunne binde folk sammen etter splittende retningsstrid. Med Listhaug i fristil risikerer partiet det motsatte: De røde minnes om et samarbeid de ikke ville ha. «Helt ødeleggende», sies det sentralt i KrF.

For Venstre er det enda verre: Gjensyn med populistutgaven av Frp og provokasjoner om flyktninger skremmer ikke bare dem med angst for Frp-samarbeid. Listhaugs spark til elbilsatsingen kan også smusse til partiets grep om grønne, borgerlige «tesla-velgere».

LES OGSÅ: Bompengelistenes sjeldne saker: Ut mot snegler, ja til treplanting

Tynnslitt tillit

Venstre gjør det dessuten dårlig når det bråk mellom borgerlige venner. Galluptall sank etter bompengekrangelen. Sentralt i partiet omtales tilliten til Frp nå som helt «tynnslitt». KrF og Venstre var tvunget til å mobilisere for å redde seg i valgkampen. Men fra Frp kan de ha fått en demobilisering i gave.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Analyse