Religion

Vil ikke ha ramadan-sang i Høyskolesangboka

Flere danske politikere reagerer på at en sang om ramadan kanskje blir med i den nye utgaven av Høyskolesangboka.

«Ramadan i København» heter sangen som kan bli tatt med i den danske Højskolesangbogen. Sangen er skrevet av Isam Bachiri, også kjent som Isam B fra gruppen Outlandish.

Den nye sangboken skal inneholde 150 nye sanger som gjenspeiler både den danske kulturarven og dagens Danmark.

«Multi-kulti-synspunkter»

Det har skapt reaksjoner at en sang om ramadan kanskje blir med i sangboka.

– Det ville være et voldsomt brudd med Højskolesangbogens tradisjon å innlemme en sang med et så smalt og i virkeligheten politisk budskap, sier Dansk Folkepartis kulturpolitiske talsmann Alex Ahrendtsen til Berlingske. Han mener valget er et utslag av politisk korrekthet.

Henrik Dahl fra Liberal Alliance mener sangboken gjør seg «totalt til latter» hvis den inkluderer ramadan-sangen.

– Det er et uttrykk for høyskolenes komiske selvforståelse, en form for ideologisk markering av noen multi-kulti-synspunkter, som i virkelig­heten viser at høyskolebevegelsen­ ikke tar seg selv alvorlig, sier han til ­Berlingske.

LES OGSÅ: Verdens første «nynorsk-moské»

Identitetskrise

Isam B mener selv at reaksjonene viser at enkelte er redde for forandring.

– Hvis en sang kan rokke ved troen eller nasjonsidentiteten din, har du en identitetskrise. Da går du med for små sko. Det er en sang, det er kultur. Jeg ­beskriver et bilde av hvordan landet vårt ser ut, sier han til Berlingske.

Han hyller samtidig den danske høyskoletradisjonen, og tror at mange barn fra byen ville ha godt av å komme seg på høyskole og ut av deres vante omgivelser.

Han skrev forøvrig sangen mens han selv fastet under ramadan.

Sterk sangtradisjon

Tradisjonen for fellessang og sangbøker er enda sterkere i Danmark enn i Norge. Højskolesangbogen kom ut første gang i 1894 og har siden kommet i 18 utgaver, som til sammen er trykket i 2.4 millioner eksemplarer.

I Norge har vi hatt Skolens sangbok, som først kom ut i 1914, samlet og utgitt av skole­mannen og sangpedagogen Mads Berg. Boka regnes som en av våre kulturskatter, og spilte en sentral rolle i sangundervisningen på 1900-tallet. Hittil siste­ utgave kom i 1999.

– Ingen hyllest av islam

Formann for det danske sang­bokutvalget Jørgen Carlsen ­mener ramadan-sangen er en god kandidat til å bli med i den nye utgaven, som skal bestå av cirka 600 nye og gamle sanger.

– Sangen til Isam B er ingen hyllest hverken av islam eller ramadan. Den beskriver på en poetisk måte et skue man kan iaktta blant annet på Nørrebro, hvor folk er tidlig oppe for å spise og drikke før solen står opp. Det kunne like gjerne vært en beskrive av jul i Pærekøbing, sier formannen til Berlingske.

Den nye utgaven av den danske sangboka kommer i butikkene først i november 2020. Om ramadan-sangen kommer med, gjenstår å se.

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion