Verdens første og eneste nynorske, muslimske forsamlingshus har som sitt fremste mål å oversette koranen til nynorsk.
Biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark bispedømmet fikk i mai servert frukt og kjeks hos Vest-Telemark Muslimske Trudomssamfunn. I visitasmeldingen skriver biskopen at kirken ønsker å utvikle og forbedre kontakten i fremtiden.
Stolt
Hassan Samahle var med å starte foreningen i 1996, og er fortsatt medlem i forsamlingen som ligger i kommunesenteret i Vinje kommune.
Vest-Telemark Muslimske Trudomssamfunn har 280 betalende medlemmer. Det er for få til offisielt å bli regnet som en moské, men de er ansett som et muslimsk bedehus – en møteplass for mange, også innvandere som ikke er muslimer.
– Vi er veldig stolte nynorskbrukere, og dette er et bevisst valg. Imamen vår bruker også nynorsk. Vi vil gjenspeile hele lokalsamfunnet, sier Samahle.
Han forteller at de ønsker å få oversatt Koranen til nynorsk. Målet var å få det til innen 2020, men foreløpig har de ikke lykkes med å finansiere prosjektet.
– Vi håper på å få støtte fra kommunen og nynorsksenteret her i Vinje. Og forhåpentligvis private bidragsgivere, selv om religion ikke alltid er et populært formål å gi penger til. Nå må vi også prioritere å finne oss et nytt forsamlingshus, for husleien vi har i dag er veldig høy.
Foreningen driver ikke bare bedehus, men tilbyr også leksehjelp, bilteoriopplæring og øvelseskjøring. Hver lørdag er det fotballkveld, og på onsdagene samles damene for å strikke sammen.
– Det kan bli en utfordring på onsdager, for da er det Champions League, og det kolliderer litt med damekveld, forteller Samahle.
Fredagsbønnen er fast, og da er begge kjønn i samme rom, men skilles mellom noen gardiner.
LES MER: Faster gjennom russetiden
Gjestfrihet
Da biskop Stein Reinertsen i mai besøkte foreningen under en visitas fikk han møte ledelsen.
– Det var et godt og interessant møte som jeg satte stor pris på at var en del av visitasprogrammet. Vi ble møtt av en stor gjestfrihet og åpenhet fra den lokale muslimske forsamlingen. Selv om det var Ramadan serverte de oss mat, men de fastet selvfølgelig.
Biskopen forteller at han ble imponert av den gode relasjonen mellom moskeen og lokalsamfunnet - inkludert kirken. Her har lokalsamfunnet og de muslimske innvandrende sammen gjort en glimrende jobb.
– Så lokale har de blitt at de ønsker å bruke nynorsk som talemål. Det vitner om stort ønske om å leve i lokalsamfunnet. Jeg synes det er fint at det er nynorsk, sier Reinertsen.
Samahle synes det var veldig hyggelig å møte biskopen, og håper på et godt samarbeid i fremtiden.
– Besøket gikk veldig bra. Biskopen er en positiv og energisk fyr som vi likte veldig godt. Og vi har bare fått positive tilbakemeldinger fra lokalsamfunnet og nabolaget. Det er sikkert noen som er skeptisk til en muslimsk forening i Vinje, uavhengig om vi benytter bokmål eller nynorsk, men overraskende mange vil komme på besøk og hjelpe.
LES MER: Naboene protesterte mot moskeen – så tok det fyr
Gledelig dialog
Tor Eivind Erikstein, sokneprest i Tokke og Vinje, tror det er positivt for religionsdialogen at muslimene i lokalsamfunnet har fått sitt eget sted.
– Vi ønsker å holde kontakt med andre trossamfunn og vi ønsker god dialog med foreningen i Vinje. Til høsten er det vår tur å invitere dem til oss. Da får vi muligheten til å bli enda bedre kjent med hverandre og hverandres skikker, sier Erikstein, som også kjenner mange av medlemmene fra før av.
– Forskjellen nå er at vi får muligheten til å møte hverandre i våre respektive gudshus, og på den måten er det enklere å sette temaet tro på dagsorden, sier soknepresten.