Religion

'Religion er ingen joker.'

Også minoriteter må tåle å innordne seg et større felleskap, der religions­friheten og jussen kolliderer, mener jurist Njål Høstmælingen.

– Jussen er bare det Stortinget har bestemt at den skal være, og vil være et uttrykk for de verdiene som ligger i bånn i et samfunn, sier Høstmælingen.

Han er jurist og forsker, og har blant annet vært redaktør for ­bøkene, Livssyns- og trosfrihet i et menneskerettighetsperspektiv (1998) og Stat, kirke og menneskerettigheter (2006).

Høstmælingen forteller at det i hovedsak er tre normer som ­regulerer forholdet mellom ­jussen og andre «lover» mennesker finner styrende i sitt liv.

– For det første har vi trosfrihet, for det andre samvittighetsfrihet, og for det tredje retten til privatliv. Disse tre normene gir føringer for jussen, men er absolutt ikke ubegrensede, sier han.

Høstmælingen peker på at det stadig er en dialog mellom loven og folkets verdigrunnlag.

Trafikkregler

– Derfor er reglene gjerne forskjellige fra land til land når det kommer til religion og religiøse spørsmål. Trafikkreglene er mer globale enn lovene for abort og dødshjelp. Samtidig påvirker lovverket grunnholdningene i befolkningen. Loven har kraft til å oppdra og legitimere folks holdninger, sier Høstmælingen.

Han mener retten til liv og ­medisinske hensyn ville trumfet trosfriheten i norsk rettspraksis, om en liknende situasjon skulle­ oppstått som i En dommers ­dilemma. Dette blir også utfallet i Ian McEwans roman.

Ingen joker

Hvis dialogen mellom grunnverdier og lovverk i et samfunn i stor grad påvirkes av religionen i et land som ­protestantismen i Norge eller ­katolisismen i Polen hvordan tar man hensyn til en religiøs ­minoritet som Jehovas vitner?

– Man skal ikke diskriminere, men samtidig er det mange som må tåle å innordne seg et større felleskap. Hvis du er sikh og ­ønsker å kjøre motorsykkel, men ikke vil ta av deg turbanen for å kunne ha på hjelm, må du heller finne deg et annet fremkomstmiddel, sier Høstmælingen og legger til:

– Religionene er ikke noe joker i spillet, det er bare et av mange kort i kortstokken.

– Religion er ingen joker

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion