Musikk

Sanger om tro og liv

Skjærgårdssang samlet 3.000 mennesker som lyttet til sanger om livet, kjærligheten – og Gud.

Skjærgårdssang i Langesund er utvilsomt en av de mest profilerte kristne musikkfestivalene i ­Norge. Likevel er ikke den tidligere definerte grensen mellom kristen og verdslig musikk så ­tydelig lenger.

Under helgens masse­mønstring i Langesund var det show og humor, klassisk sang og kristen tradisjonssang med Nordic Tenors, country-gospel med The Browns, blues, soul og viser – og tradisjonell pop.

Trøst og inspirasjon

Festivalens taler, Tomas Sjødin, understreket allerede i åpningstalen at toner og klang som regel var den beste måten å forkynne det kristne budskapet på. Et budskap den svenske pastoren og forfatteren mente skulle både inspirere og trøste, være både over oss og under oss, på livsferden. For årets vinner av Skjærgårdssangs Fyrlyspris (tildelt dem som har betydd mye for kristen musikk i Norge), Solveig Leithaug, har dette aspektet ved formidlingen blitt stadig viktigere.

– Jeg har alltid sett på meg selv som sanger, og ikke forkynner. Forkynnelsen ligger i sangene mine. Særlig de seneste årene har jeg skrevet og sunget sanger i et større perspektiv; om livet, kjærligheten mellom mennesker, vold i hjemmet, Alzheimer ... Ting jeg har erfart selv og i min egen nære krets. Å ta tak i disse temaene har vært en modningsprosess, og en naturlig utvikling, sier Leithaug.

LES OGSÅ: Etterlyser andre musikkformer enn gospel og lovsang

Annen tid

Datteren Kari Leithaug var med som korist for ­moren på årets Skjærgårdssang. Hun er for tiden i startgropen som artist, og har allerede gjort innspillinger med produsenten og låtskriveren Martin Sjølie, som har jobbet med ­Sigrid og Maria Mena.

– Jeg er kristen, men jeg opp­lever at jeg ikke trenger slik ­musikalsk merkelapp, sier hun.

– Hva sier du om Karis ønske om å ikke være «kristen artist», Solveig?

– Det er en annen tid nå enn da jeg var i den alderen. Det er fint at noen fremdeles vil kalle seg kristen artist, men jeg ­skjønner godt de som ikke ønsker det også. Hadde jeg selv vært i startfasen i dag, ville jeg ikke kalt meg kristen artist. Jeg ville bare vært meg selv, med mitt liv og min tro.

Rart å skille

Hans Petter Hammermark deltok også på festivalen. 28-åringen ble kjent gjennom TV-programmet The Voice i 2012, og har siden vært solist i Oslo Gospel Choir. Han opplever han at han står i en viktig og inspirerende tradisjon som kristen formidler.

– Jeg synger forskjellige ­musikksjangere, og sanger som rommer både kristentroen og andre ting i livet mitt. I dag er begge deler velkommen på en kristen festival som Skjærgårds, det var det nok ikke i samme grad før.

Vanskeligere

Produsent for Skjærgårdssang siden ­starten for elleve år siden, ­Gunhilde Brun Pedersen, har jobbet med kristne, men også andre, ­artistproduksjoner siden tidlig på 1990-tallet. Da Oslo Gospel Choir holdt lanseringskonsert i Filadelfia i Oslo, dekket hun det for Ungdommens Radioavis.

– Selv om kristne artister i dag ofte favner bredere tekstmessig enn før, har jeg ikke inntrykk av at det er blitt lettere for dem å bli akseptert for troen sin i sekulære kretser. Snarere tvert imot. Mange opplever fremdeles sanger om kristen tro som litt truende.

LES OGSÅ: Gospel, salmer og gamle pop-slagere

Et kall

Maria Gustin Bergstrøm var i år på Skjærgårdsssang for andre gang. Den tidligere sivilingeniøren, ble pastor i pinse­kirken i Linköping for tre år siden. 46-åringen har sunget solo siden hun var 25 år, og har alltid valgt å synge religiøse sanger.

– Jeg ønsker først og fremst å skrive og synge sanger om min hverdag med Gud: Om Hans storhet, om gode og dårlige dager som kristen, om trøst og håp. Samtidig er det naturlig for meg å synge om andre ting også. Min siste singel er en lovprisning av sommeren. Det fins ingen motsetning her.

Svensken høstet mye applaus i Langesund i helgen. Hun forteller at forkynnelsen, både som sanger og pastor, er en konsekvens av et kall hun fikk etter en livskrise da hun var 25 år.

– Jeg tvilte på meg selv, jeg tvilte på Gud. Jeg var helt på bånn. Men, etter hvert som ting gikk bedre med meg, vokste det ut av dette en visshet om at jeg kunne bruke erfaringen min til å formidle en personlig tro, som også bærer gjennom slike kriser.

– Kan du forstå andre kristne som velger en verdslig musikkkarriere?

– Ja, jeg kan skjønne at noen velger å forholde seg til musikken som et yrke, og ikke en plattform for forkynnelse. Vi har ulike kall og tjenester. Noen ganger kan betegnelsen kristen musiker oppleves litt ... merkelig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk