Musikk

Norske kvinner viser vei

Norsk popmusikk drives for tiden først og fremst fram av en jentebølge, som også har skylt i land der vi tidligere ikke trodde det var mulig å konkurrere om publikums gunst.

Susanne Sundførs Ten Love Songs fikk for eksempel full pott (fem stjerner) av The Guardians anmelder. Ane Bruns When I'm Free måtte nøye seg med tre stjerner, men fikk likevel ros for å ha «plenty of big tunes». Så gode låter har hun på sitt nye album, at Vårt Land velger å plassere henne helt øverst på årets norske favorittliste. Foran Ida Jenshus, som fortsetter å leke seg innenfor et helt annet musikalsk segment, nemlig country. Denne gangen er hun tydeligvis inspirert av Daniel Lanois helt spesielle lydkreasjoner på Emmylou Harris' Wrecking Ball.

LES OGSÅ: Dette er årets juleplater

Unge og fremadstormende

Så langt erfarne, men fremdeles unge og fremadstormende, norske jenter. Det er også gledelig at Rudi Myntevik endelig fikk vist hva som bor i ham så vel musikalsk som tekstlig. Den tidligere lovsangsartisten fremstår på My Dearest Kathleen med låter som er en fryd for både øre og hjerte. At andre yngre og litt eldre menn fra bygd og by i Norge også viser seg frem med personlige og særpregede produksjoner, bekrefter at det definitivt er slutt på tidene da vi måtte utenlands for å få pop og rock fra øverste kvalitetshylle.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Under juletreet

Likevel er det fra nettopp den øverste hyllen, vi også finner utlendinger vi trygt kan laste ned eller legge under juletreet i fysisk CD- og LP-format. Sufjan Stevens inviterer oss på sin nyeste plate så langt inn i sitt eget sjelekammer som det vel er mulig for en artist å gjøre. Han gjør det slik at vi ikke føler oss som tittere, men takknemlige medvandrere på livets ofte brutale vei.

De som ennå ikke har hørt om andremann på lista, Ron Sexsmith, bør snarest sjekke ham ut. Maken til låtsnekker skal man lete lenge etter. Bill Faye, 69-åringen som ble spådd å bli den nye Dylan tidlig på 1970-tallet, men trakk seg tilbake i 41 år før han gjorde et sensasjonelt comeback i 2012 med Life Is People (Vårt Lands topp­album det året), leverer nok et bra album. Det er et album selv en Bob Dylan i storform kunne vært bekjent av og viser bare hvor forunderlig popverdenen kan være.

At bare to av artistene på utenlandslista er kvinner, kan enten tyde på at resten av verden ikke er like godt representert med dette som Norge. Eller at vi ikke har lett godt nok.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk