Kultur

Musikerne sa nei til Petrenko

Oslo Filharmoniske Orkester stemte over sjefdirigentens kontrakt – og stemte nei til forlengelse, uten at dette kom frem i uttalelsene fra orkesteret.

18. juni ble det kjent at Vasily Petrenko slutter som sjefdirigent i Oslo Filharmoniske Orkester. Han sa til Aftenposten at han «ønsker mer rom i timeplanen for å kunne ta flere oppdrag som gjestedirigent og i operaproduksjoner.» Men et flertall av musikerne ønsket ikke at Petrenko skulle fortsette, det får Vårt Land bekreftet fra orkesterets tillitsvalgte. Uenigheter om repertoar og dirigentens manglende prioritering av Oslo skal ha vært blant årsakene.

Andre prioriteringer

Etter det Vårt Land erfarer holdt musikerne en avstemning om Petrenkos kontrakt skulle forlenges. Her ble det flertall mot. OFOs direktør, Ingrid Røynesdal vil ikke kommentere avstemningen.

– Hvordan vi gjør en prosess internt er internt, sier Røynesdal.

Hun viser til styreleder Kristin Skogen Lund, som bekrefter at orkesterets innspill ble vektlagt i vurderingen.

– Jeg vet hva resultatet av orkesterets innspill til styret er i den forstand at vi ikke forlenger kontrakten. Det har vært en helhetsvurdering som har ført til at styret har landet på ikke å forlenge kontrakten, sier Skogen Lund.

Hva handler det om?

Dette har blant annet handlet om hans videre prioriteringer, og om i hvilken grad man har følt at han vil prioritere Oslo. Vi har hatt en løpende dialog med hans agentur i London det siste året. Fra musikernes side har det nok også handlet om repertoar, og hvordan dette passer med orkesterets ønsker. Blant annet knyttet til hvilket repertoar han har gjort med orkesteret her, og hvilket repertoar han har gjort med andre orkestre.

LES OGSÅ: Filhamonisk kraft i Oslo-filharmoniens neste sesongprogram

Uenighet om repertoar

Tillitsvalgt i orkesteret, Heming Valebjørg, forteller at stemmetallet fra avstemningen ikke er offentliggjort, og heller ikke er kjent for orkesterets medlemmer. Han bekrefter imidlertid at orkesteret stemte nei til en forlengelse. Han legger vekt på at avgjørelsen i styret var resultatet av en helhetsvurdering, som også innebar diskusjoner om repertoarvalg.

– Hvis du ser på hva som historisk sett har vært kjernerepertoaret til orkesteret så er det nettopp mye av det som har blitt spilt inn i Liverpool. Det er jo ingen fordel for oss i Oslo at det allerede er spilt inn i Liverpool, men samtidig er dette en helt vanlig problemstilling for alle aktører i vårt felt.

– Kan du si noe om diskusjonen?

– Hverken som orkestermedlem eller tillitsvalgt vil jeg kommentere interne prosesser i orkesteret offentlig, men vi har gode rutiner knyttet til slike prosesser. Orkesteret vurderer hele tiden sin posisjon og utvikling som orkester. Etter syv år er det ikke unormalt å avslutte en kontrakt.

LES OGSÅ: – Musikken drives inn i ekkokammer, sier Leif Ove Andsnes

Helhetsvurdering

Da det ble kjent at Petrenko ikke fortsetter, sa verken dirigenten selv eller direktør Røynesdal noe om at musikerne ikke ønsket å fortsette samarbeidet.

Styreleder Kristin Skogen Lund sier beslutningen har vokst frem i løpet av den siste sesongen.

– Har det skjedd noe spesielt i forholdet mellom orkester og dirigent som har ført til at man har kommet til denne konklusjonen? 

– Det har ikke vært noen spesifikke, dramatiske episoder, men en modningsprosess i et orkester og i en relasjon – man prøver ulike ting, noe går bra, noe går ikke så bra. Beslutningen har vokst frem fra en erkjennelse av at vi etter et stort 100-årsjubileum i 2019/20 og mange store internasjonale turneer i de kommende to årene, tenker at det for begge parter kan være riktig å gå litt nye veier.

– Opplever du at medieoppslagene om Petrenkos avgang har belyst årsakene bak avgangen?

– Du vil helt sikkert finne argumenter og årsaker som ikke har blitt belyst. Vi har ikke holdt noe tilbake med overlegg, selv om det selvsagt alltid vil være synspunkt som ikke kommer frem. Men det er ikke noen dramatikk rundt at kontrakten ikke forlenges videre, avslutter Skogen Lund.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur