Kunst

Sommeren åpner med «Sommeraften»

I dag åpner kulturministeren sommerkunstsesongen i Vestfossen kunstlaboratorium. Så følger de andre Buskerud-galleriene Blaafarveværket og Kistefosmuseet på stripe.

Det har vakt begeistring i Øvre Eiker at den lokale banken har kjøpt tilbake Frits Thaulows bilde­ «Sommeraften i Hokksund» 128 år etter at en av 1800-tallets ledende, norske landskapsmalere malte motivet. Sammen med ti andre Thaulow-bilder inngår det i én av tre utstillinger som kulturminister Trine Skei Grande åpner i dag.

Et nytt galleri er gjort klar for å romme den klassiske kunsten. I kunstsenteret som er bygd opp etter at kunstner Morten Viskum kjøpte den gamle papirfabrikken i 2001, er publikum vant med å finne internasjonal samtidskunst. I sommer frir senteret til et bredere publikum med Thaulows bilder i det nye Galleri Star. Denne klassiske kunsten utgjør foreløpig en beskjeden del av VKL-tilbudet, men neste år blir den en ytterligere satsing på kunst med sterk tilknytning til Vestfossen.

LES MER: Bauhaus 100 år - relevant også i dag.

Afrikansk

To av sommerens VKL-utstillinger følger samtidssporet. I hovedbygningen har Kristin Hjellegjerde kuratert utstillingen Kabatana som betegnes som en av de mest omfattende presentasjonene av afrikansk samtidskunst hittil vist i Skandinavia. Den samler verk av 33 kunstnere fra 18 afrikanske land. Kunstneren Christer Glein fyller Utstillingshallen med ­oljemalerier i store formater der modernistisk abstraksjon møter figurativ nyhistorisme i motiver Glein har hentet fra kunsthistorien.

LES MER: Anmeldelse: Rokker ved Vilhelm Hammerhøis ro.

Blaafarve

Neste helg fortsetter sesongåpningene på Blaafarveværket i Modum kommune. Årets utstilling viser den hittil største utstillingen av Lul Krag (1878–1956) og Tone Indrebø (født 1954) sine arbeider. Utstillingen har fått navnet Norske landskap, og begge kunstnerne har nære relasjoner til natur.

I Tømmerlåven på Nyfossum viser utstillingen Skjæringspunkter Aslaug M. Juliussens (f. 1953) arbeider. Det spenner fra 1990-årenes veggtepper til 2000-tallets skulpturelle objekter og nyere installasjoner. Juliussen arbeider med referanser til hennes samiske bakgrunn.

LES MER: – Jeg var nok et alvorlig og inderlig barn.

Kistefos

Siste helg i mai er det så åpning på det tredje Buskerud-galleriet når Kistefosmuseet åpner dørene for det de mener «uten tvil vil bli det mest innholdsrike året i Kistefos’ historie så langt». Skulpturparken utvides med hele tre nye skulpturer – alle av internasjonalt kaliber. Vi får to nye og ganske så ulike utstillinger, og til slutt årets høydepunkt: Først til høsten åpnes The Twist – et spektakulært museumsbygg over Randselva.

En av skulpturene er laget spesielt for Kistefos av den japanske kunstneren YayoiKusama. Hennes arbeid med dette ble påbegynt allerede i 2012, og verket som blir avduket den 26. mai er et resultat av gjentatte besøk til Kistefos.

Skulpturen bærer navnet ­Shine of life og henspiller på ­naturen, vannet og industrien på Kistefos.

Åtte yngre, norske kunstnere har også vært på gjentatte besøk på museet. I utstillingen Tempo Tempo Tempo stiller de ut verk de har laget spesielt til utstillingslokalet Nybruket. De er blitt til parallelt med at ­bygningen har blitt satt tilbake i sin opprinnelige stand.

– I tett samarbeid med kunstnerne byr kurator Rhea Dall på en provokativ og engasjerende utstilling av norsk samtidskunst, lover museet.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst