Kultur

Kraftig vekst for Vårt Land

Bjørn Kristoffer Bore starter som sjefredaktør samme uke som redaksjonen styrkes med en ny kirkejournalist. Samtidig er en lang nedgangsperiode snudd til vekst.

– Det er gjort en fantastisk jobb i avisen etter all uroen, sier ­påtroppende sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore.

Mandag ble han ønsket ­velkommen til sin første dag i Vårt Land med tulipaner, kaffe og bamsemums.

Positive piler

– Du kommer til en avis der pilene peker opp­over. Det har de gjort siden i fjor sommer, sa Alf Gjøsund da han overlot styringen til Bore.

LES OGSÅ: Bore krever hardt arbeid

Gjøsund har vært ­konstituert sjefredaktør etter Åshild ­Mathisens turbulente avgang for ett år siden. Bore kommer fra Dagbladet som har hatt en ­kraftig vekst i digitale ­abonnementer det siste året. Han ser de positive VL-tallene som enda et tegn på at lesere er villige til å betale for kvalitetsjournalistikk. Siden 2005 har avisen måttet konstatere nedgang.

– Nå har trenden snudd. ­Sammenligner vi abonnentstallene akkurat nå med fjor­året, ligger vi omlag 1.500 over. Det er en historisk god økning, ­påpeker Bore.

– Hva tror du veksten skyldes?

– Den er resultat av en ­tydeligere satsing med vekt på digitalt abonnement. Avisen er også blitt tydeligere. En sterkere satsing på kirkestoffet vil leserne få merke enda mer til, sier Bore.

Ny journalist

Det er en satsing som Alf Gjøsund får ansvaret for når han er tilbake i stillingen som religion- og debattredaktør.

– Jeg gleder meg spesielt til å styrke kirkejournalistikken vår. En satsning på menighetsliv er på trappene. Denne uka ­begynner en ny journalist med særlig kompetanse på karismatisk kristendom. Dette er starten på en målrettet satsning der vi vil styrke dekningen av det som er et kjerneområde for våre lesere, sier Gjøsund.

Den nye journalisten ­heter Morten Marius Larsen. Han har mastergrad i teologi fra ­Ansgar Teologiske Høgskole og bachelor­grad i journalistikk fra NLA Medie­høgskolen Gimle­kollen. Larsen går inn i en ­prosjektstilling med ett års varighet for å styrke dekningen av lavkirkeligheten.

Vil vokse

Da Bjørn Kristoffer Bore ble lansert som ny VL-sjef før jul, oppga han to grunner til at han ønsket seg den nye jobben.

– Vårt Land er en unik avis med et helt spesielt samfunnsoppdrag. Den skal være ­limet i Kristen-Norge og bringe sammen folk på tvers av politiske og verdimessige skillelinjer. Der har VL en viktig rolle. Den andre grunnen er avisens store vekstpotensial. Målet er at avisen skal fortsette å vokse.

LES OGSÅ: Feirer digital vekst

Bore viser til at aviser som Klassekampen og danske ­Kristeligt Dagblad har vist at det er ­mulig å vokse også som papiravis.

– Du er ansatt for å lede avisa inn i den digitale framtid. Hva er det?

– Papiravisa vil fortsatt være viktig i mange år. Vi ønsker imidlertid flere digitale abonnenter, og da må vi lage en tydelig og kvalitetspreget nettavis som gjør at flere vil betale. Hver sak må være unik og ha en verdi for leserne. De som ikke er på den ballen nå, vil tape, mener Bore.

Verdidebatt

Trafikken har også vokst på Vårt Lands ­debattside Verdidebatt.no. Da kommentarfeltet ble stengt i høst, var det spenning knyttet til ­debattdeltakelsen.

– Jeg har vært en forkjemper for kommentarfeltene fordi det er viktig med mange stemmer og den meningsbrytning det gir. Det viste seg imidlertid ikke å ­fungere. Kommentarfeltene ble en debattarena mellom noen få, og de var hovedsaklig menn, sier Bore.

LES OGSÅ: Ny sjef i Klassekampen

Etter stengingen falt trafikken, for så å stige jevnt, og kjønns­balansen er blitt bedre.

Det første Bore nå gjør er å snakke med alle ansatte.

– Slik kan vi sammen finne veien videre. Generelt er jeg mer opptatt av å gjøre enn å snakke om det, sier Bore.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur