Kirke

– Ikke et hvilket som helst bygg

Snøhetta la vekt på det hellige og det funksjonelle, men også respekten for den gamle trekirken, da de tegnet vinnerutkastet til den nye kirken i Ulsteinvik.

Bilde 1 av 4

Prosjektleder for vinnerkonseptet «Excelsior» hos Snøhetta, Margrethe Lund, sier det betyr mye for dem å kunne bygge en kirke som dette. Fra før har de tegnet Rauland fjellkirke, som ennå ikke er påbegynt.

De sendte også forslag til Hønefoss kirke, uten å nå helt opp. Arkitektfirmaet har også bygd en moské i Saudi Arabia.

– Vi hadde en viss erfaring med kirkebygg fra før. Det viktigste for oss med denne kirken i Ulsteinvik, var å skreddersy den mest mulig etter situasjonen og oppdragsgiverens behov. Det handlet også om å vise respekt for, og underordne oss, den eksisterende gamle trekirken som står der fra før. Samtidig var vi opptatt av å vise at den nye kirken ikke er et hvilket som helst bygg: Vi ønsket å ivareta det hellige og verdige, forankret i kulturen og tradisjonen, men også ha et funksjonelt bygg.

LES OGSÅ: «Skrekkdomen» vant nok en arkitekturpris

Steinen, treet, rommet

Margrethe Lund mener den nye kirken kan beskrives med tre ord: Steinen, treet og rommet.

– Steinen, eller klippen, er fundamentet som den nye kirken er bygd på. Steinen representerer det evige, det solide, fortiden, og alteret som et møte med Gud. Treverket representerer vekst, skaperverk, framtid og bærekraft. Den lagdelte formen løfter seg opp i et overlys over kirkerommet, og har referanse til ringer i vann, og årringer i tre. Selve rommet blir som et hulrom i treet. Det representerer nåtiden, livet og vandringen.

Hun sier de har har hatt middelalderkirkenes søylegang i tankene når det gjelder passasjen for vandring rundt kirkerommet.

– Her finner vi både den horisontale aksen i fellesskapet og vandringen inn, og den vertikale aksen i forbindelse mellom himmel og jord i overlyset.

LES OGSÅ: Reiser Norge rundt for å dokumentere betongkirker

Tidløst preg

– Da kommunen ga oss tomta til det nye bygget, ble det understreket at det nye bygget ikke skulle fortrenge den gamle kirken og kirkegården, og her hadde Snøhetta den beste løsningen. Det var også viktig at bygget hadde et tidløst preg, men aller viktigst var den fleksible og funksjonelle løsningen, sier Christfried Kaul, som er kirkeverge i Ulsteinvik, og jurymedlem for valget av nytt kirkebygg.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke