Religion

Har gudstjenester i kunstsamlingen

Kirkekunstutstillingen ved Tromsø Museum har to vigslede rom.

Landets nordligste universitetsmuseum tilhører Norges arktiske universitet i Tromsø. I museets kirkekunstsamling finnes det to vigslede rom: Et protestantisk og ett katolsk.

På den måten kan de som besøker museet få en opplevelse av å være i et hellig rom.

På lignende vis er Utstein kloster, som drives av Museum Stavanger, også en kirke. I sommer kan museets klostergjester delta i bønn ledet av Utstein pilegrimsgård.

I regi av kirken

Ved Tromsø Museum er det først og fremst det protestantiske rommet som er i bruk til gudstjeneste. Elverhøy menighet, som tilhører Den norske kirke, har benyttet seg av muligheten. Det religiøse innholdet er det da de som står for.

Tsnk 9

Det gotisk alterskapet fra Andenes kirke er laget i Tyskland rundt år 1500.

Formidlingsrådgiver ved Tromsø Museum, Per Helge Nylund, forteller at museet ellers i utstillingen har lagt vekt på å tone ned bruken av montre, slik at omgivelsene kan ligne litt mer på en ekte kirke.

Lokal religiøsitet

Museets kirkesamling inneholder kunst fra de gamle, nordnorske kirkene – mange av dem revet og erstattet med nye kirkebygg i nyere tid.

– Professor Povl Simonsen, som var med å sette opp utstillingen, la vekt på at den kunne presenteres på fire måter: Kunsthistorisk, lokalhistorisk, kirkehistorisk og bibelhistorisk. Ifølge ham var kirke- og lokalhistorien aller viktigst, forteller Nylund.

Moderne kommentar

Vårt Land skrev lørdag om formidling av kristen arv ved norske museer. En av utfordringene som blir løftet frem er hvorvidt museene klarer å gjøre middelalderkunsten relevant i vår egen tid.

Nylund ser også behovet for å fornye og aktualisere kirkekunstutstillingen i Tromsø, som har stått uendret siden tidlig 90-tall. Han håper å få til et samarbeid med studenter innen kunstfag og musikk ved universitetet.

– Jeg har lyst til å be dem gjøre en installasjon i den faste utstillingen, og på den måten få en moderne kommentar til livet og åndeligheten i gamle dager.

Hverdagstro

Nylund legger ellers vekt på troens betydning for folk flest når han viser rundt. Troslivet har lokale særtrekk, og mange av gjenstandene kan fortelle noe om hvordan folk levde nordpå i tidligere tider.

– Folk har hatt behov for en åndelig dimensjon i stort og smått. Det kan være knyttet til det å være til havs, eller til været. Klimaet kan være barskt, og nordpå omtaler vi gjerne været som «han»: «Han er fresk i dag».

Forbindelsen mellom det kristne og det samiske er også et viktig område for museet, som har stor samisk samling.

For tiden er ingen vitenskapelig ansatte som jobber spesielt med kirkekunsten. Nylund viser til at samlingen like fullt benyttes av forskere fra mange ulike felt.

• LES OGSÅ:

• Lokalsamfunn vil hente kulturminner hjem fra nasjonale samlinger. De får sjelden lov

---

Kirkekunstsamlingen i Tromsø

  • Befinner seg ved Norges arktiske universitetsmuseum (Tromsø Museum).
  • Museet har kunst og liturgiske gjenstander fra både katolsk tid og fra etter reformasjonen.
  • Vektlegger regional kirkekunst fra de gamle nordnorske kirkene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion