Enkelte engelske katolikker er i harnisk etter at katedralen i Rochester har blitt omgjort til en golfbane med ni hull, skriver nettavisen Church Militant.

Katedralen er Englands nest eldste, etter den i Canterbury.

Man kan nå besøke en «pedagogisk opplevelsesgolfbane», hvor de vil «gi folk muligheten til å lære samtidig som man tar del i en artig aktivitet, i en bygning mange tidligere aldri har vært i», ifølge Rachel Phillips, som er kannik for misjon og vekst i katedralen.

Tidligere redaktør for Catholic Herald Damian Thompson er en av dem som reagerer på tiltaket:

– St. John Fisher var villig til å dø for å unngå at katedralen ble overtatt av grådige ikonoklaster. Jeg vil tro han heller ville sett katedraler ligge i ruiner enn å måtte lide denne skjebnen, sier han.

LES OGSÅ: Nattverd når det passer deg

Helligbrøde

Katedralen i Rochester ble bygget av Englands første katolske konge, St. Ethelbert i 604, og vigslet av Augustin, den første erkebiskopen av Canterbury. Det var her den engelske kardinalen, biskopen og martyren John Fisher holdt til i 31 år før han ble henrettet av Henrik VIII i 1535.

– Engelske katolikker bryr seg om de gamle katedralene, selv om de er i hendene på plyndrerne i Den engelske kirke. Det som skjer i katedralen i Rochester er helligbrøde, sier den katolske forfatteren og diakonen Nick Donnelly til Church Militant.

Simon Lace ved katedralen mener derimot at golfbanen vil ha en misjonerende funksjon.

– Vi prøver å trekke til oss nye besøkende og styrke profilen vår. Det er en kortsiktig mulighet til å nyte en fantastisk bygning på en helt ny måte, sier han.

LES OGSÅ: Fikk kritikk for å skjule altertavle

Golfhule

Donnelly er ikke imponert.

– Dette tar «dialog» med verden til det ekstreme. I realiteten er dette å la det verdslige invadere det som en gang var hellig. Det viser en manglende tro på at kraften i Guds ord kan ha på det moderne mennesket. Hva blir det neste forsøket på å være «relevant» i Rochester? Pole-dansing rundt søylene?, sier han.

Andre kaller påfunnet forkastelig:

– «Det står skrevet: Mitt hus skal kalles et bønnens hus. Men dere gjør det til en golfhule,» kommenterte en leser på nettsidene til Kent Online.

Paulinus, den første katolske erkebiskopen av York, ligger begravet i den gamle krypten i katedralen. Det samme gjør St. Ithamar, den første engelske biskopen. Katedralen huset også Textus Roffensis, det eneste eksisterende skrevne eksemplaret av de første engelske lovene.

Minigolfbanen vil være åpen fram til 1. september, mellom klokken 9 og klokken 16.

Rutsjebane i Norwich

Men katedralen i Rochester er ikke det eneste kirkebygget i England som i det siste har tatt i bruk utradisjonelle metoder for å nå ut til publikum.

I katedralen i Norwich har man installert en «helter skelter», en rutsjebane, som publikum kan klatre på og bestige, og på den måten utforske arkitekturen og dekorasjonene i katedralen.

– Vi vil at katedralen skal gjøre det katedraler bestandig har gjort: Vi vil få folk til å se ting på en ny måte, og til å skape forbindelser til Gud, sier kannik Andy Bryant.

LES OGSÅ: Frykter folkekirke uten folk

Underholdningshus

Biskop Gavin Ashenden, tidligere kongelig kapellan, som forlot Den engelske kirke etter at det ble lest fra Koranen i katedralen i Glasgow, har et annet blikk på det:

– Den engelske kirke lider av en reductio ad absurdum, og har forvandlet sine katolske kirker til underholdshus. Kirken har mistet kontakt med det guddommelige, majestetiske og hellige, og har blitt en gren av fritids- og underholdningsindustrien. Siden de ikke lenger vet hva en katedral er eller hva den skal brukes til, er tiden inne for at de gir dem tilbake til kirken som bygget dem, som vet hvordan man skal ære og bruke dem, sier Ashenden.