Religion

Drømmer om film med Grorud-jentene

Fire jenter i Groruddalen er blitt unge leseres venninner. Nå drømmer forfatteren om at de skal gå til filmen.

En hvit rose med beskjeden «når du minst venter det» skapte frykt på flere av landets skoler nylig. Frykten la seg da det viste seg å være unge boklesere som stod bak stuntet. Alt de ville, var å pumpe forventningen til den tredje boken i Skitten Snø-serien.

– Det var ikke særlig hyggelig å få dette stuntet i fanget knapt en uke før lansering. Jeg var redd det ville spolere alt arbeidet jeg har lagt i bøkene og boktraileren. Det hele var svært ubehagelig inntil den som stod bak meldte seg og saken ble oppklart, sier forfatter Mahmona Khan.

LES OGSÅ: Fortellinger fra muslimske Norge vil komme

Spice girls

Hennes bokserie handler om en jentegjeng fra Groruddalen i Oslo. I årets bok får Charlotte en mann etter seg som gir anonyme, mystiske gaver og rosebuketter. «Masalagirls», som de selv kaller seg, består ellers av Ambar, Anila og Sumera som alle er av pakistansk familie. Bokserien er ikke bare mye lest, men også god likt av kritikere. De fremhever gjerne at vi som kikker inn, får forståelse og innlevelse, mens lesere fra Groruddalen kan nikke gjenkjennende.

– Jeg prøver å gjenspeile virkeligheten vi lever i. Fire venninner med den bakgrunnen er ikke urealistisk i Groruddalen, der det går slik på tvers hele veien. Og det er ikke så mye litteratur som viser det, sier Mahmona Khan.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Storesøster

Vi møter henne i en kafé på Nordstrand der hun bor med mann og to barn. Hun er eldst av fem søsken og har vokst opp som «prøvekaninen». Hun var med på leirskole og var en av de få i venneflokken som fikk ha både dress og kort i russetiden.

– Men jeg var aldri med på klassefest, forteller hun.

I dag er hennes 17 år gamle datter utvekslingsstudent i USA, noe som ville vært uttenkelig for henne.

– Mine barn har ikke de samme strenge grensene som vi hadde. Mye har skjedd på den tiden.

– Hva slags grenser setter du for dine barn?

– Selv spurte vi ikke en gang. Det var så innebygd i oss at vi visste vi ikke ville få lov. Mine barn deltar i alle aktiviteter rundt skolen. Det er et kjempestort skritt. Grensene jeg setter er nok er de samme som andre foreldre setter. De er motivert ut fra beskyttelse. Noen av grensene går på troen min og mitt verdisyn. Det kan for eksempel handle om forholdet til alkohol og sex.

LES OGSÅ: Få bøker om muslimsk norsk virkelighet

Sterk gløgg

– Tar du grensene du nevner om sex og alkohol med inn i romanene dine?

– I den siste boka forteller jentene at de ved en feil har drukket gløgg med sprit i. Det forteller de for å forsvare seg mot Charlottes anklager om at de er så streite. Det jeg først og fremst vil si, kommer fram gjennom den ene faren. Han sier at vi må stole på barna våre. Vi gir dem en oppdragelse slik at de vet hvilke verdier de har. Så kan du faktisk ikke gjøre noe mer. Hvis du presser dem ytterligere, trigger du bare det du ikke vil skal skje. For mye kontroll kan være mot sin hensikt, men alle som er troende vil gjerne formidle det gode de har lært, sier hun.

Selv om hun har opplevd radikale endringer, er hun ikke i tvil om at det fortsatt foregår undertrykking og streng kontroll av unge. Når den fjerde og siste boka i serien skal skrives, er den store spenningen knyttet til om Anila vil bli tvangsgiftet.

Responsen hun får fra lesere forteller henne at unge med minoritetsbakgrunn trenger å bli sett og forstått.

– Det er ting om identitet og tilhørighet i mine bøker som de kjenner seg igjen i. Samtidig har jeg norske jenter og gutter som skriver og forteller at bøkene har gjort inntrykk fordi de ser vennskapet mellom jentene, sier hun.

Klein jobb

Khan gjør mer enn mange forfattere for å spre sine egne bøker. Nylig gikk mer enn halve forfatterhonoraret med for å lage en video om den nye boka.

– En forfatter kan ikke bare skrive, levere til forlaget og forvente at de tar over. Å synliggjøre sitt arbeid er en klein rolle som mange forfattere kvier seg for. Jeg føler det er riktig dersom boka skal være attraktiv for de unge.

Hun er inspirert av utenlandske forlag og viser til filmer som er basert på ungdomsbøker: Hunger Games, Percy Jackson, Twilight og Divergent.

– Jeg er ikke enig med dem som sier at det gjør at de unge ikke vil lese når de får filmen. Hvor mange filmer har vi i Norge som er basert på bøker? Heller ikke på norsk TV finner du mye. Det finnes ikke marked, sier noen. Hvorfor sluker da ungdommene våre det som kommer fra USA? spør Mahmona Khan.

Filmdrøm

En større drøm er å lage film av bøkene. Hun er fan av den britiske forfatteren og regissøren Gurinder Chadha som hadde suksess med filmen Bend it like Beckham.

– Hun klarer å gjøre morsomme filmer om alvorlige emner. Jeg vet ikke om det vil skje, men jeg vil gjøre mitt. Jeg ser at det er bilder i bøkene mine, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion