Kultur

Dag Solstad hjem til røttene i Jerusalem

Dag Solstads første besøk i Jerusalem var en hjemkomst – og et møte med vår kulturs opprinnelse.

Fredag kveld samtaler Dag Solstad med Alf van der Hagen på Litteraturhuset i Oslo, om religion og Jerusalems betydning – og mangel på sådan.

Solstads eget møte med Jerusalem var preget av gjenkjennelighet. Bildene fra bibelhistorien og kristendomsundervisningen, med kart over Jødeland, ga referanser og tilhørighet.

– Dag Solstad har alltid uttrykt respekt for vår kristne kulturarv. Som kommunist på 70-tallet var han aldri kulturradikaler og hånet heller aldri kristendommen. I flere av romanene på 1990- og 2000-tallet finnes det spor av barndommens bilder fra bibelhistorien. Som forfatter synes han å være glad for å ha vokst opp i en kristen kulturbakgrunn. Han mener livet blir fattigere uten slike bilder og referanser til våre historiske røtter, ja han kaller det en katastrofe at disse bildene er borte fra vår tids menneskers forestillingsverden, forteller Alf van der Hagen.

LES MER: Forestillinger om et himmelsk Jerusalem

Metafysisk

Ingen av samtalepartnerne er eksperter på Jerusalem eller Midtøsten.

– Samtalen vil dreie seg om barndommens forestillinger om byen som er knutepunkt for de tre store verdensreligionene. Dag Solstad har gjennom sitt forfatterskap beveget seg mot det metafysiske, særlig de siste årene, sier van der Hagen.

Han viser til Professor Andersens natt, med tydelige spor av forfatterens eget Jerusalem-besøk.

– Hovedpersonen, som er ateist, fører lengre samtaler med seg selv – om Gud. Det var ingen anmeldere som tok tak i de religiøse grubleriene, selv Vårt Land mente dette var en bok om 68-ere, sier Alf van der Hagen som gleder seg til samtalen.

Røtter

– Han har alltid spennende og overraskende tanker og innsikt, som det er vel verdt å lytte til, sier Alf van der Hagen som har skrevet boken Uskrevne memoarer, om Dag Solstads liv og forfatterskap.

I boken beskriver Solstad vår kulturs vugger.

– Først etter at jeg hadde vært ved alle vår kulturs røtter, tenkte jeg over historiens kontinuitet. Aten, Roma og Jerusalem. For det var Jerusalem som gjorde størst inntrykk. Først der fikk jeg en gjenkjennelse, der følte jeg meg hjemme på en måte jeg ikke hadde opplevd i Roma eller i Aten, sier Dag Solstad i Uskrevne memoarer.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur