Anmeldelser

Det vanskelige voksenlivet

Mistress America formidler følelsen av å være fanget midt mellom ungdomstiden og voksenlivet på en gjenkjennelig og humoristisk måte.

18-åringen Tracy (Lola Kirke) flytter til New York og begynner på college. Hun opplever studenttilværelsen som å konstant være på en fest der du ikke kjenner noen, og er skuffet over at livet ikke svarer til forventningene. Tracy drømmer om å skrive noveller, men klarer ikke engang å bli medlem i litteraturklubben på skolen. Det samme gjelder Tony (Matthew Shear), en gutt Tracy tror hun har sjans på, men han dukker plutselig opp med sin nye og sykelig sjalu kjæreste Nicolette (Jasmine Cephas Jones).

Følg oss på Facebook og Twitter!

En virvelvind

Tracys mor skal straks skal gifte seg med en ny mann, og foreslår at hun skal ringe sin kommende stesøster Brooke (Greta Gerwig), som også bor i New York. Det viser seg at storesøster Brooke ikke bare er en 30-åring med livet på stell, men en person du ikke helt vet om du skal elske eller hate. Hun er en virvelvind av prosjekter, pågangsmot og positivitet, og er både interiørdesigner, aerobicinstruktør, sosiale medier-ekspert og planlegger å åpne sin egen restaurant.

Tracy blir nærmest forelsket i sin nye storesøster. Hun har et liv som egnet for litteratur, og Tracy begynner umiddelbart å skrive på en ny novelle, som handler om en kvinne tydelig inspirert av Brooke.

LES OGSÅ: TV-serien Girls et røft dyneløft

Troverdige typer

Regissør Noah Baumbach portretterer typer vi alle kjenner godt. Greta Gerwig har også skrevet manuset sammen med regissøren, og er troverdig og morsom som den ukuelige Brooke. Hun er lykkejegeren som aldri kommer til å lykkes, men som likevel lever i et beundringsverdig selvbedrag og ser ut til å børste av seg støvet og gyve på igjen så fort hun går på trynet.

Nykommeren Lola Kirke balanserer det sårbare og det sterke i tenåringsjenta Tracy. Når hun står i matbutikken og ringer mamma fordi hun ikke aner hva slags pasta det er vanlig å kjøpe, husker vi plutselig hvordan det er å flytte hjemmefra for første gang.

Ligner en farse

Mistress America er også en morsom komedie. Filmen får et nærmest farselignende preg når Brooke får Tracy til å overtale Tony om å kjøre dem til hennes erkefiende Mamie-Claire (Heather Lind). Tonys kjæreste insisterer på å være med, siden hun ikke vil gi ham muligheten til å være utro, og hjemme i Mamie-Claires interiørbladhjem er også Brookes ekskjæreste Dylan (Michael Chernus), som hun mener Mamie-Claire stjal fra henne sammen med en veldig god t-skjorteidé, en gravid advokat og en sur nabo. I denne konstellasjonen prøver Brooke å overtale Dylan til å redde restauranten hun drømmer om å åpne.

LES OGSÅ: Fornøyelig førtiårskrise

Voksenlivet

Regissør Noah Baumbachs filmer tematiserer ofte det vanskelige voksenlivet. Hans forrige film, While We're Young, handler om et par i førtiårene som møter to 25-åringer og som gjør krampaktige forsøk på å oppføre seg som om de var like gamle som sine nye venner. Det går naturlig nok ikke så veldig bra.

Frances Ha, Baumbachs film fra 2012, hadde også Greta Gerwig i hovedrollen. Filmen handler om Frances, som prøver å slå igjennom som danser i New York. Hun har sterkere vilje enn talent, og sliter med både økonomien og forholdet til bestevenninnen.

Alle disse tre filmene handler om en periode i livet der det er lett å føle seg fanget midt mellom ungdomstiden og voksenlivet. Tracy er redd for å kontakte Brooke, siden hun er 30 og per definisjon voksen, mens Brooke prøver for harde livet å innbille seg selv at hun og Tracy praktisk talt er like gamle.

Mistress America gir den gjenkjennelige følelsen av at voksenlivet er noe alle andre lever, mens du gjør ditt beste for å late som, samtidig som du håper at ingen klarer å gjennomskue deg.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser