Kultur

Menighet vil gjenoppta omstridt konsertserie

MUSIKK: Tolv musikere har vært i konflikt med Tromsøysund menighet i en årrekke. Nå vurderer menigheten å puste liv i konsertserien som har vært kilden til konflikten. Men hvem som skal stå for musikken, er ikke godt å si.

Det har blåst kraftigere enn vanlig rundt Ishavskatedralen det siste året.

I fjor sommer gikk tolv musikere til søksmål mot Tromsøysund menighet. Kjernen? Deres arbeidsforhold som fast inventar på menighetens innbringende midnattskonserter.

Det innledende forsøket på rettsmekling førte ikke frem, og i desember gikk saken for tingretten. Mens det der ble konkludert med at musikerne har rett på fast ansettelse, mente menigheten at tingretten gjorde feilvurderinger – og anket saken. Til høsten skal lagmannsretten behandle saken.

Denne våren jobber menigheten med å gjenoppta konsertsuksessen. Selv om opprinnelig planlagt oppstart er om snaue tre uker, er besetningen ennå ikke klar. Bare én av de tolv musikerne som pleide å utgjøre det musikalske ensemblet, er foreløpig kontaktet. Det får Robert Akselsen Frantzen, som er den ene av de tolv, til å reagere.

– Jeg frykter at de andre musikerne ikke skal få en avtale. Det ville vært trasig. En ting er at pandemien satte en stopper for all inntekt. Når det nå er blitt mulig å starte opp igjen, synes jeg bare det er rett og rimelig at musikerne får sjansen til å komme tilbake.

«En stor seier»

Musikerne har i en årrekke holdt såkalte midnattskonserter i Ishavskatedralen for gjester på Hurtigruten. De som nå er i konflikt med menigheten, har i snart ti år arbeidet på ettårige oppdragskontrakter. De har holdt konserter hver kveld året rundt med Tromsøysund menighet som oppdragsgiver. Dette er konfliktens gjerne.

Harald Bakkeby Moe

Konflikten har ulmet helt siden 2013. I fjor sommer saksøkte musikerne derfor menighetsrådet med krav om erstatning og fast ansettelse. Tingretten slo i januar i år så fast at musikerne var arbeidstakere – og ikke oppdragstakere.

– En stor seier, sa baryton Harald Bakkeby Moe til Vårt Land i januar.

Det var kun hans sak som ble ført for Nord-Troms og Senja tingrett, som en såkalt pilotsak hvis utfall i realiteten vil bli det samme for de resterende elleve. Ettersom tingrettens dom ble anket, foreligger det ennå ingen rettskraftig dom. Dermed er ikke menigheten forpliktet til å gi Bakkeby Moe eller noen andre av de musikerne en arbeidstaker-kontrakt.

Hvis Tromsøysund menighet mener at de ikke kan bruke noen av oss fordi de er «sure» på oss, får de gjøre det. Men da må de tåle de prosessene det innebærer

—  Robert Akselsen Frantzen, pianist

– Mange av musikerne har vært med i ti og femten år. Vi gikk til retten fordi man ikke kan skalte og valte med musikeres liv, oppsummerer Robert Akselsen Frantzen.

Han var selv med å starte konsertene for over 25 år siden. All den tid han er glad for at både Hurtigruten og menigheten jobber for å puste liv i konsertserien igjen, er han redd for at mangel på rettskraftig dom gjør at menigheten fortsetter som før – med nye musikere.

I 2014 inngikk Frantzen en avtale med Tromsøysund menighet. Den ga menigheten rettighetene til konsertkonseptet, og Frantzen en «historisk rett» til å spille konsertene. Han mistenker at det er den eneste grunnen til at menighetsrådet har sendt ham forespørsel.

– Oppleves som press

Ettersom konsertlivet kan gjenoppstå – men rettsstriden ennå ikke er avsluttet – har de tolv musikerne prøvd å inngå en midlertidig ordning frem til det foreligger en rettskraftig dom.

– Vi ønsker ikke noe mer fyr i dette bålet enn det vi allerede har, forteller Frantzen.

Da han fikk sin forespørsel, kontaktet de resterende musikerne menigheten og anmodet at de var klare for å komme til en løsning.

– Det så de ingen grunn til. Det synes jeg er hårreisende, og det kan kanskje tolkes som at de vil legge press på oss som gruppe, sier Bakkeby Moe.

Kåre-Bjørn Kongsnes, leder av menighetsrådet i Tromsøysund, vil ikke besvare noen av Vårt Lands spørsmål. I en tekstmelding skriver han følgende:

«Vi undersøker mulighetene for gjenopptakelse av konsertene etter klart uttrykt ønske fra Hurtigruten. Intet er bestemt i den anledning, men som sagt: vi undersøker mulighetene. Dette til beste for arrangør, musikere og publikum/passasjerer fra Hurtigruten. Vet ikke noe mer om dette før over påske».

– Alle eller ingen

Musikerne er opptatt av at deres forhold til Tromsøysund menighet i praksis har vært arbeidstakerforhold, men at de ikke har fått med seg de fordelaktige rettighetene dette medfører – slik som stillingsvern, feriepenger og tjenestepensjon. De har nemlig jobbet på oppdrag for menigheten, og avtalene har dermed ikke vart lengre enn ett år av gangen.

– Ettersom det ikke foreligger noen arbeidsavtale, står vel menigheten fritt til å spørre andre?

– Ja, men det er forskjell på moral og juss. Hvis Tromsøysund menighet mener at de ikke kan bruke noen av oss fordi de er «sure» på oss, får de gjøre det. Men da må de tåle de prosessene det innebærer. Vi synes det er dypt illojalt om de skal bruke andre, sier Frantzen.

Han mener menigheten opptrer på en umusikalsk måte.

– Hvis kirka er interessert i å bruke de som har ofret mange år av livet på dette, er alt kjempefint. Men dersom vi ikke blir respektert, og at man ikke tilbyr oss jobben, vil det bli et helt annet scenario.

– Du vil altså ikke spille igjen dersom du er den eneste?

– Absolutt ikke. Jeg stiller meg veldig solidarisk med mine kolleger. Jeg har dessuten en viss stolthet og føler et eierskap til disse konsertene. For min del blir det ikke noe uten de andre.



Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Mer fra: Kultur