Kultur

Menighet mener NRK brøt leiebestemmelser: – Dette var å gå over streken

JULEKONSERT: Nordstrand menighet i Oslo leide ut kirka si til NRKs julekonsertinnspilling. Nå kaller menighetsrådet deler av TV-programmet et «tillitsbrudd», mens statskanalen sier de var åpne om musikkinnslagene fra start til slutt.

– Hva visste vi på forhånd? Egentlig ingenting. Men NRK er gjort kjent med at de ikke skal ha innslag som bryter med det kristne budskap og kirkerommets egenart, sier leder Hans-Jørgen Hagen i Nordstrand menighetsråd i Oslo.

I Hagens menighet ligger Nordstrand kirke, som tilhører Den norske kirke (DNK). Der spilte NRK og Kringkastingsorkesteret (KORK) inn juleprogrammet «Jul med KORK», sendt på statskanalen lørdag 18. desember.

– Vi opplever at NRK har brutt med utleiebestemmelsene, og bestemmelsene for bruken av kirkerommet. Det er vi skuffet over, sier Hagen.

«Skuffet»

Vårt Land har tidligere skrevet om framføringa av en omskrevet versjon av salmen Tenn lys. Nordstrand-menigheten reagerer imidlertid sterkere på et annet innslag i juleprogrammet: Visesanger Jan Eggum framførte låten Når en hedning feirer jul sammen med KORK.

– Særlig Eggum-innslaget bryter med det kirka står for, og med hva som kan formidles i kirkerommet. Så Eggum-innslaget er vi spesielt skuffet over, sier menighetsrådslederen.

Hagen viser til de generelle bestemmelsene for bruk av kirkerommet, vedtatt av Kirkemøtet i DNK i 2015.

I bestemmelsene heter det at alle kunstuttrykk kan brukes i kirker, så lenge de tjener «det kristne budskap og lar kirkerommets særlige egenart komme til utfoldelse». I Nordstrand kirkes leiekontrakter står det at leietageren plikter å gjøre seg kjent med disse vilkårene.

Vi tillater mange ulike kunstuttrykk, men dette var å gå over streken. Av en såpass stor aktør som NRK forventer vi taktfullhet. Men i deler av dette programmet, viste ikke rikskringkasteren nok taktfullhet, sier Hagen.

Nordstrand kirke

---

Dette er saken

  • 18. desember sendte NRK programmet «Jul med KORK» fra Nordstrand kikre i Oslo.
  • I ettertid reagerte tekstforfatter Eyvind Skeie på at han ikke ble forespurt om endringene i sangteksten hans, Tenn lys. Han mente NRK brøt åndsverkloven.
  • Nå mener DNK-menigheten Nordstrand i Oslo at NRK som leietager har brutt med bestemmelsene for bruk av kirkerommet.

---

NRK: «Imøteser god dialog»

Hagen og menigheten mener de vanligvis er romslige med hvilke kunstformer og -uttrykk de tillater i kirka.

– NRK prøver å nøytralisere noe som ikke er nøytralt, for det kristne budskapet er ikke nøytralt. De må gjerne formidle et nøytralt budskap, men ikke i ei kirke, sier Hagen.

Han forteller at menigheten har blitt kontaktet av medlemmer som så Eggum-innslaget, og reagerte negativt på et innslag de trodde Nordstrand-menigheten hadde godkjent på forhånd.

– Det har vi ikke. Nå skal vi kontakte KORK, og si at vi opplever deler av programmet som et tillitsbrudd, og synes det er dumt at vi skal motta reaksjoner etterpå på noe som kunne vært veldig fint, sier Hagen.

NRKs pressekontor viser til KORKs orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

– Vi imøteser en god dialog direkte med Nordstrand Menighet; det er naturlig å ta dialogen der. Vi har hele tiden vært åpne om programmet for konserten, sier han.

Utover det vil ikke Stensø kommentere saken ytterligere.

NRK prøver å nøytralisere noe som ikke er nøytralt, for det kristne budskapet er ikke nøytralt

—  Menighetsrådsleder Hans-Jørgen Hagen

Les mer om mer disse temaene:

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur