Kultur

Helge Torvund 70 år: I det stille ordets tjeneste

JUBILEUM: Savner du et smil, kan du finne flere hos lyrikeren Helge Torvund. I sosiale medier deler han akkurat nå smil og ord til alle som vil følge.

Lyrikeren Helge Torvund fyller 70 år 20. august. Fra kunsthistorien henter han for tiden underfundige og megetsigende smil fra Picasso, Kollwitz, Vermeer og flere og lar dem få følge av egne og andres poesi; ganske spesielt fra den japanske dikteren og buddhistpresten Kobayashi Issa. Ekkokammer er et hyppig brukt skjellsord om forsamlinger i sosiale medier. Torvund åpner døra til et poesikammer både på Facebook, Twitter og Instagram.

Lyset

Tittelen på hans nyutkomne samling utvalgte dikt er en oppmuntring i seg selv: Lyset du treng finst. I forordet heter det at han er kjent som lysdikteren og lyssmeden. Aschehoug-redaktør Trygve Åslund peker også på det religiøse i dikta: «Sjølv om han er djupt skeptisk til profetar som peikar mot himmelen, skriv han òg hymniske, himmelvende dikt. Salmar om vi vil.»

---

Helge Torvund

  • Lyrikeren og psykologen Helge Torvund fyller 70 år 20. august
  • Aktuell med samlinga Lyset du treng finst – dikt i utvalg (Aschehoug)
  • Bosatt på Ogna i Hå kommune i Rogaland.
  • Debuterte i 1977 med diktsamlinga «Hendene i byen» og har siden utgitt nærmere 30 samlinger.
  • I 2018 fikk han Dobloug-prisen.
  • Han driver fortsatt Diktkammeret.no som startet i Dagbladet for 20 år siden.

---

Da Torvund for tre år siden fikk Doblougprisen, ble diktningen hans knyttet til begrep som jordnær og hverdagslig, men også til nærhet og kjærlighet. Den enkle og direkte sansingen er med i hvert dikt. Dobloug-juryen mente kjærligheten er helt sentral og fristet med en smaksprøve av jordnær kjærlighet: «Skal me leggje ein vedstabel saman?»

To jubileer

Diktene finnes i nærmere tretti samlinger, og før de fleste debuterte lyrikeren også på internett. Torvund kan i år feire dobbeltjubileum. Det er 20 år siden 70-åringen lanserte Diktkammeret i kompani med Dagbladet. Avisa ba ham ta ansvar for å lese 800 innsendte dikt i måneden. Snart strømmet ti ganger så mange dikt og kommentarer til. Lanseringen er gått inn både i internett- og litteraturhistorien som et åpent og nettbasert skriveverksted for poesi.

Overraskende mange av dagens poeter og forfattere har fått sine tidlige skriveøvelser og diktdebut gjennom Torvunds åpne kammer

—  Arne Guttormsen

Overraskende mange av dagens poeter og forfattere har fått sine tidlige skriveøvelser og diktdebut gjennom Torvunds åpne kammer. To år etter oppstarten, fikk diktkammeret en avlegger i Skolekammeret for elever til og med videregående skole. Etter at avisa og han skilte lag for seks år siden, fortsatte Torvund å gi sin veiledning gjennom diktkammeret.no.

Helge Torvund

Age

I dag tyr mange til det engelske ordet awesome for å finne et sterkt nok ord for store opplevelser. I Klassekampen i sommer satte Torvund ordet i sin rette, norrøne sammenheng og viste at det engelske ordet awe er det samme som vårt age – med betydningen ærefrykt. «Age-inspirerande augneblinkar har me rundt oss heile tida, frå det spektakulære til det heilt vanlege», skrev han og poengterte at det engelske ordet uttales med den enkle lyden av vår umiddelbare glede: Å!

Da Vårt Land intervjuet Torvund i 2018 under overskriften «Å sanse underet» uttrykte han et håp: – Hvis man hadde lagt alle diktene mine ut over et landskap, håper jeg at de hadde formet bokstavene i ordet «Gud».

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur