Kultur

Julesalmedugnad: Rytmeboks-Ole deler av adventskalenderen som har gått viralt

JULESALMEDUGNAD: Med et gammelt el-orgel har Ole Gjøstøl sjarmert det norske folk denne førjulstiden. – Det er litt sprøtt at det skulle ha så bred respons.

Ole Gjøstøl jobber som lærer på musikklinja på Stange videregående skole, men er også musiker. Vanligvis har han mye å gjøre i desember, men i år står kalenderen så godt som tom.

Dermed fikk han ideen om å lage sin egen kalender: Oles rytmebokskalender. Gjøstøl har nemlig et gammelt el-orgel med rytmeboks stående, en tidsmaskin av et stueinstrument. Daglig spiller han en julemelodi på orgelet, men hva eller hvordan han spiller det, er ikke opp til han selv.

Han har nemlig skrevet ned lapper med julemelodier og orgelrytmer, og hver dag siden 1. desember har han trukket en tilfeldig melodi og en tilfeldig rytme og latt det stå til: «Vi tenner våre lykter» i bossanova-innpakning, marsjversjon av «When You Wish Upon a Star» og «Musevisa» som discolåt.

Luke 8

Luke 8

Publisert av Oles rytmebokskalender Tirsdag 8. desember 2020

– Tungsinnet kan komme på denne tiden av året, så da jeg fikk en idé om noe jeg selv syntes virket gøy, tenkte jeg «hvorfor ikke?». Jeg visste det var et sært og liten konsept, men tenkte kanskje noen ville fatte interesse for.

Den første videoen – «Julen er her» i latinske rockerytmer – har godt over 200.000 visninger. På under en uke nådde han 18.000 følgere, og i dag har han nesten 22.500 følgere.

– Det er litt sprøtt at det skulle ha så bred respons. Jeg tror det er en kombinasjon av at mange sikkert har et nostalgisk forhold til stueorgel og at en del yngre synes det er litt eksotisk, sier rytmeboksorganisten.

Et utskjelt instrument

Det er ikke første gang el-orgelet sjarmerer det norske folk.

– Den type stueorgel har aldri hatt høyt status, men var likevel veldig populært på 70-tallet. På et punkt stod det et Yamaha-orgel i nesten alle hjem, men nå gis de bort på Finn alle sammen, forteller Gjøstøl.

Siden han er født på 80-tallet var han ikke selv del av denne bølgen. Han tror derfor han har unngått «danskebåt-assosiasjonene», men snarere stilt med åpent sinn i møte med el-orgelet.

– Man kunne plutselig få til et énpersonsorkester, og det ble nok sett på som billig og lettvint.

Selv om rytmebokskalenderen kanskje gjør at noen får øynene opp for det fleksible instrumentet, tror han el-orgelets renessanse lar vente på seg.

– Jeg skal ikke påta meg å heve statusen, men kanskje en og annen blir så nostalgisk at de drar frem sitt gamle orgel. Jeg synes jeg har klart å få frem noen muligheter som ligger i et sånn morsomt maskineri fra 80-tallet.

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur