Nyheter

Trenden snur – orgel er populært igjen

– Det er en gledelig oppblomstring av interessen for orgel, sier professor Inger Lise Ulsrud. Nå inntar ungdommen Oslo orgelfestival med egen konsert.

Bilde 1 av 2

– Jeg merker et løft i både i både kvalitet og antall søkere til orgelstudiene på Norges musikk­høgskole (NMH), sier organist Inger Lise Ulsrud, som også er professor på musikkhøgskolen.

For flere tiår siden startet ­organist Bjørn Vidar Ulvedalen et rekrutteringsarbeid inn mot unge orgelelever. Ulsrud mener av den positive utviklingen har bakgrunn i dette pionerarbeidet.

– Nå tilbyr de kommunale ­kulturskolene orgelundervisning og kirken har satset gjennom prosjektet Pilegrim i orgelsko. Dessuten har mange organistildsjeler startet lokale orgelklubber med god oppslutning, forteller Inger Lise Ulsrud.

Et av resultatene av utviklingen er den unge «orgel-kjendisen» Victoria Ulriksen (13), som har gjort seg bemerket i Norske talenter på TV2. Et annet er en konsert i Sofienberg kirke ­under Oslo orgelfestival, som finner sted onsdag. Der deltar seks unge orgelelever.

LES MER: Digital-orgel - et svik mot menigheten

Et instrument som fenger

Gunnar Petersen-Øverleir er orgellærer for fire av de unge organistene på Foss videregående skole. Han konstaterer en økende interesse.

– Seks elever med orgel som hovedinstrument er rekord. ­Orgel er et instrument som ­fenger sterkt, når man bare får muligheten, sier han.

Johannes Erlendsson Høyland (18) har spilt orgel i tre år på Foss, og har ti år med piano før det.

– Jeg har hatt lyst til å spille orgel fra jeg var liten. Instrumentet fascinerer meg – alle orgler er forskjellige, med sin egen ­personlighet. Og orgelet har så mye krefter i seg, som bokstavelig talt kjennes i kroppen, sier orgeleleven som onsdag kveld skal ­spille verk av Jan Elgarøy og Léon Boëllmann.

Johannes tenker å sikte mot organistutdannelse. Det gjør også Lucas Sampson Dodson (17) og ­Victoria Ulriksen (13), mens for Sigurd Sporild Breievne (18) står det mellom orgel og realfag – ­­­eller flygerutdannelse.

– Det nytter ikke å forklare hvor flott det er med orgel, men de som blir eksponert for det blir fascinert, sier Sigurd.

LES MER: Victoria Ulriksen får kjempekritikker på Norske talenter

153 000 Youtube-visninger

Victoria Ulriksen har fått mye medieoppmerksom gjennom sin deltagelse i programmet Norske talenter. Youtube-videoen av hennes fremførelse av Bachs Toccata og fuge i d-moll, fikk 153.000 visninger på tre uker. Runde to av TV-konkurransen er spilt inn, men hun vil ikke si hvordan det gikk. Gjør hun det, blir det en dyr fornøyelse.

– Vi har en kontrakt som innebærer munnkurv før sendingen den 25. oktober, forteller hun.

– Responsen er litt over­veldende, jeg har fått masse tilbakemeldinger, men fortsatt går jeg i fred på Karl Johan, smiler hun.

Hun er bare glad for oppmerksomheten rundt instrumentet.

Tilfeldigheter gjorde at hun endte opp med orgel.

– Jeg fikk mitt første møte med orgel i Vardåsen kirke på et skolebesøk. Da spilte jeg Mendelssohn Bryllupsmarsj, som jeg kunne på piano. Da jeg søkte Kulturskolen i Oslo, var det ikke plass på piano. De tilbød orgelundervisning. Jeg slo til – det ble en tilfeldighet som endret livet mitt, forteller Victoria, som nå har Kåre Nordstoga som lærer.

Samtidig tar hun pianotimer med Liv Glaser på NMH, og tenker litt som Ole Brumm.

– Hvorfor skulle jeg ikke ­kunne holde på med begge ­deler? Akkurat nå er det vanskelig å velge bort ett av instrumentene, sier hun.

Orgelvind over landet

Rådgiver Hildegunn Opstad Smørgrav i Kirkerådet mener det blåser en orgelvind over landet.

– Det er mye å glede seg over. Orgelklubber dukker opp gjennom mange lokale ildsjeler, vi ser et økende samarbeid mellom kirke og kulturskoler om orgel­undervisning. Vi skulle gjerne hatt mer midler til satsingen, men den store ressursen kirken har er at vi kan åpne kirkene og tilby instrumenter. Flere av de unge orgelelevene benytter seg av det og trer etter hvert inn som vikarer i gudstjenestene, sier hun.

Tre-års-prosjektet Pilegrimer i orgelsko er nå avsluttet, og har rekruttert mange nye orgelel­ever.

– Vi har samarbeidet med Olavsfestdagene, Ung Kirkesang og orgelfestivalene våre – og ­flere arenaer for kirkemusikk. Det er viktig å skape flest mulige møtesteder for de nye elevene som nå dukker opp, sier hun.

---

Oslo orgelfestival

  • 5. – 13. oktober. ­Festivalen er et samarbeid mellom ­Kirkelig fellesråd i Oslo, 12 menigheter er med­arrangører og 14 festival­kirker tas i bruk.
  • Onsdag spiller seks unge organister i Sofienberg kirke, det blir verk av Bach, ­Messiaen, Elgarøy, Boëllmann, Widor og Mozart. Organister: Victoria Ulriksen, Johannes Høyland, Sigurd Breievne, Simen Kraggerud og William Ormseth
  • Onsdag kveld blir det konsert i Ris kirke med Ola Asdahl Rokkones, tenorsaxofon, Harald Rokkones, perkusjon og Terje Baugerød, orgel.
  • Torsdag er det salmekveld og hyllest til Svein ­Ellingsen, i Uranienborg ­kirke. I ­Margaretakyrkan spiller ­Barokkanerne orgelkonserter fra barokken, med organist Benjamin Åsberg.
  • Fredag spiller Nordstrand kirkes prosjektorkester, med Kristian Heian på orgel.
  • Sent onsdag kveld blir det nattkonsert medfestival­styret i Uranienborg kirke. Styret består av: Kåre Nordstoga, Inger-Lise Ulsrud, ­Halgeir Schiager, Gunnar Petersen-Øverleir, Marcus André Berg og Gjermund Brenne.
  • Lørdag spiller organist Gunnar Petersen-Øverleir og trompetist Tormod Åsgård brunsjkonsert i Røa kirke.
  • Lørdag feirer Petter Amundsen og Kristoffer Myre Eng Widors 175-årsjubileum i Ullern kirke, og Espen Takle spiller engelsk orgelmusikk på det nye orgelet i Frogner kirke.
  • Søndag er det festivalhøymesse i Oslo domkirke der man bruker Francois Couperins Messe pour les paroisses. Consortium Vocale synger gregorianikk og Kåre Nordstoga spiller orgel.
  • Avslutningskonsert søndag består av verket Salmenes bok, av Nils Henrik Asheim. Komponisten og Kåre Nordstoga spiller orgel. Vivianne Sydnes dirigerer Oslo domkor.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter