Kultur

Hun har sunget Norge på tvers

JULESALMEDUGNAD: En julesalmedugnad er lite eksotisk for en som har sunget Norge på tvers. – Salmer er medisin, sier Ragne Marie Døble.

– Rundt hundre steder i Bibelen står ord med syng. Oppfordringen er klar, selv om det er vanskelig i disse tider, sier Ragne Marie Døble.

Oppfordringen har hun i hvert fall tatt. Musiker Ragne Marie Døble synger mer salmer enn de fleste. I 2014 ga hun ut plata Salmefryd og månedlig er hun i Petrikirken i Stavanger for å synge salmer under konseptet «Syng, for Guds skyld». I 2016 sang hun til og med Norge på tvers.

– Det var der Norge nesten er på sitt smaleste, fra riksgrensen mot Sverige og til Ofotbanen i Narvik. Der hadde jeg med meg salmeboken og sang hele veien.

Med seg hadde hun også ektemannen og sønnen. Særlig sønnen var litt skeptisk i starten, men etter noen timer tror hun han syntes moren var modig som stod på sitt.

– Det er befriende med å synge salmer på ytterpunktene.

Svensk høytidssalme

Så i den grad det var tvil om Døble ville bli med på Vårt Lands julesalmedugnad, knyttet det seg til hva hun skulle synge.

– Jeg er veldig glad i julesalmer, så jeg hadde faktisk litt problemer med å velge. Men jeg valgte «Hosianna, Davids sønn», som jeg har sunget veldig mye i barndommen.

Det er en adventssalme, som særlig i Sverige og Finland tjener som en høytidssalme på første søndag i advent. Teksten er ren bibeltekst, hentet fra Matteus 21.9. Det knytter advent og palmesøndag sammen, forteller Døble.

– Da vi var i kirken den første adventssøndagen, husker jeg at denne ble sunget med stor kraft.

Litt nedpå ble likevel hennes egen versjon med kun en liten harpe. Døble mener det er en salme som like gjerne kan synges alene som i fellesskap, og mener det viktigste er det tekstlige innholdet.

– Det å kunne gå i dybden på salmer, er medisin for meg. Å dykke ned i noe som noen andre har skrevet før, som kanskje bare på noen få linjer sier mye om eget forhold til Gud, synes jeg er veldig fint.

Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur